NieuwsVoedselverspilling
Vervaldatum voorbij, toch nog goed: nieuw label in de supermarkt tegen voedselverspilling
Het is niet omdat de datum van je melk of ontbijtgranen is overschreden, dat de inhoud ervan in de vuilbak moet. Een nieuwe campagne roept consumenten op eerst te kijken, ruiken en proeven vooraleer voedsel weg te gooien.
Het nieuwe label ‘Kijk. Ruik. Proef. ’ moedigt consumenten aan minder voedsel te verspillen door niet zomaar op de datum op de verpakking af te gaan, maar te vertrouwen op je zintuigen.
Zo’n tweehonderd producten krijgen een label dat zegt dat de datum niet allesbepalend is voor de houdbaarheid. “Correct bewaard voedsel is vaak nog dagen, weken of zelfs een jaar nadat de datum op de verpakking overschreden is perfect te eten. En lekker.”
“Elk jaar gaat er in België 3,5 miljoen ton voedsel verloren”, zegt Sien van den Broeke van Too Good To Go, dat met de steun van het voedselveiligheidsagentschap FAVV, de Vlaamse overheid en Test-Aankoop het label lanceert. Daarmee wil het consumenten aanmoedigen producten waarvan de datum op de verpakking overschreden is, niet zomaar weg te gooien. “Vertrouw op je zintuigen”, is de boodschap erachter.
De komende weken zullen meer dan tweehonderd verschillende voedselproducten van elf producenten het label krijgen. Daarbij onder meer koffie, yoghurt, en gedroogde voeding van merken als La Vache Qui Rit, Oikos en Joyvalle.
“In principe geldt dit voor alle producten met een ‘tenminste houdbaar tot’-datum. Denk ook nog aan pasta, melk of chocolade”, zegt Van den broeke. “Alleen producten met een ‘te gebruiken tot’-datum, zoals vers vlees, verse vis of bereide maaltijden zijn snel onderhevig aan microbiologisch bederf en hebben een echte uiterste consumptiedatum.”