Woensdag 30/11/2022

Vertwijfelde VLD kiest voor de aanval

Twee congressen in het voorjaar over 'grootschalige inhoudelijke vernieuwing'

Een echt opgewekte sfeer hing er gisterenmorgen niet op het partijbestuur van de Vlaamse Liberalen en Democraten. Dat kon ook moeilijk na de slechte opiniepeiling en de defenestratie van de senaatsfractievoorzitter. Maar de aanval is ook voor de liberalen de beste verdediging, en dus kondigde de partij gisteren een 'grootschalige vernieuwing van het programma' aan.

Brussel

Eigen berichtgeving

Ruud Goossens

Kom zelf met goed nieuws zodat het slechte nieuws uit de aandacht verdwijnt. Ziedaar de eenvoudige communicatietruc die de VLD gisteren probeerde toe te passen. Rond zes uur 's avonds liep er een e-mail binnen van op het hoofdkwartier: in het voorjaar organiseert de VLD twee congressen waarop "een grootschalige vernieuwing van het programma" zal worden uitgewerkt. "Daarmee wil de VLD duidelijk maken dat politiek nog steeds in de eerste plaats over inhoud gaat", klinkt het. Om af te sluiten met: "Daarmee zal de VLD zich eens te meer de leidinggevende partij op het vlak van politieke vernieuwing tonen."

Werd er op het wekelijkse partijbestuur gisteren dan helemaal niet over de interne strubbelingen gesproken? Over de dalende trend in de peiling van La Libre Belgique? Over de afzetting van Hugo Coveliers als senaatsfractieleider? Natuurlijk wel. De Antwerpenaar was zelf even naar Brussel gekomen en dat zette de sfeer meteen op scherp. De afgelopen dagen maakte Coveliers al duidelijk dat hij zich niet als een lammetje zal gedragen; in het partijbestuur week hij niet van die gedragslijn af. "Bijzonder gespannen", zo vatten meerdere VLD'ers de bijeenkomst achteraf samen. Zo ontspon zich een pittige discussie toen de senator bij de partijleiding informeerde naar de brief die negen senatoren hem donderdag schreven en waarin ze vroegen om zijn afzetting. Dat schrijven heeft Coveliers immers nooit te zien gekregen. Voorzitter Karel De Gucht liet hem weten dat de senatoren het document bij hem "in bewaring" hebben gegeven. Maar daarmee nam Coveliers dan weer geen genoegen. De Antwerpenaar, ook advocaat, wees De Gucht erop dat dat een strafrechtelijk misdrijf is, waarvoor je vervolgd kunt worden.

Toen vond Guy Verhofstadt het welletjes. De eerste minister herinnerde er Coveliers fijntjes aan dat voormalig penningmeester Leo Goovaerts het ooit ook eens nodig vond een klacht in te dienen tegen de partijtop. VLD-bureauleden weten dat dat niet goed is afgelopen: Goovaerts werd uit het partijbestuur gezet en probeerde op 18 mei tevergeefs over de kiesdrempel te wippen. De boodschap was duidelijk: iedereen mag al eens moeilijk doen, maar overdrijven is ook nooit goed.

Op Hugo Coveliers maakt zo'n reprimande stilaan weinig indruk. Toen De Gucht hem vroeg of hij zich in de toekomst opnieuw in de partijlijn zal inschakelen, antwoordde Coveliers volgens nogal wat aanwezigen vrij dubbelzinnig. "Ik ben me daarover aan het bezinnen en zal na nieuwjaar een beslissing nemen", klonk het, waarna hij er nog eens op wees dat hij "enkele honderden" steunbetuigingen heeft ontvangen. In de namiddag hield Coveliers het op: "Ik heb altijd op de partijlijn gezeten." Gevolg: geen enkele VLD'er durfde zich gisteren aan een voorspelling wagen over de politieke toekomst van de Antwerpenaar.

Na eerdere steunbetuigingen vanuit Antwerpen (DM 14/12) mocht Coveliers zich gisteren verheugen over de steun van 'Nova Civitas'. Dat is een politieke club die binnen de VLD actief is en waartoe onder meer ook de Gentse professor Boudewijn Bouckaert behoort. Volgens Nova Civitas zijn de redenen die worden aangevoerd voor de afzetting van Coveliers "weinig overtuigend". "Hij heeft op een moedige wijze het partijstandpunt tegen het migrantenstemrecht verdedigd en nu krijgt hij van de partijtop stank voor dank", luidt het in een mededeling.

Ook de "eigengereide" stijl van Coveliers kan geen probleem zijn in een liberale partij, is de stelling. "Vele anderen ergeren zich aan de arrogante en ijskoude stijl van de voorzitter, maar erkennen desondanks zijn politieke en intellectuele verdiensten." Volgens Nova Civitas mag de "donkerblauwe hoofdader" van de partij niet langer uitgeroeid worden. "Want dan dreigt het Vlaams Blok het laatste toevluchtsoord te worden voor de klassiek-liberale, centrum-rechtse VLD-kiezer."

Volgens Nova Civitas is het onbegrijpelijk dat de dissidentie van Patrik Vankrunkelsven en Annemie Van de Casteele wél geaccepteerd werd. Ook op het partijbestuur werd dat gezegd. De twee voormalige Spiritisten stemden vorige week vóór het migrantenstemrecht in de Senaat. Zo'n verdeeldheid willen de liberalen tijdens de debatten in de Kamer liever vermijden. Daar zal Karel De Gucht, zoals bekend, het standpunt van de partij verdedigen. Het is de bedoeling dat de VLD-voorzitter vooral inhoudelijke argumenten aandraagt tegen het stemrecht maar niet uit de bocht zal gaan zoals in de Senaat meermaals gebeurde. "Wie op het veld speelt van het Vlaams Blok, krijgt immers zelf klappen", was de conclusie van het VLD-bureau.

In een apart congres over het migrantenstemrecht, waarvoor de Antwerpse Jong VLD-voorzitster stemmen ronselt (en waarmee de ondervoorzitter het niet eens is), heeft de partijtop weinig zin. "Blijkbaar is het de enige doelstelling van een aantal mensen in de partij om de conflicten met de SP.A op de spits te drijven", klonk het gisteren bij een VLD-senator. Wellicht zal men er dan ook alles aan doen om geen apart congres over het migrantenstemrecht te organiseren. "Op onze congressen zullen er, zoals steeds, actualiteitsmoties worden voorgelegd", luidde het gisteren in de persmededeling. Ziedaar de uitweg.

Partijbestuur ontaardt in bitse woordenwisseling tussen Coveliers, De Gucht en Verhofstadt

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234