Dinsdag 15/10/2019

'Vertrouwen in justitie een beetje hersteld'

ouders vermoorde kinderen blij verrast met doorverwijzing nihoul in zaak-dutroux

Brussel / Luik

Eigen berichtgeving

Douglas De Coninck

De Brusselse oplichter Michel Nihoul (62) zal aan de zijde van Marc Dutroux, Michel Lelièvre en Michelle Martin terechtstaan op het assisenproces. De kamer van inbeschuldigingstelling (KI) in Luik verwees hem woensdag als vierde verdachte door. De drie magistraten maakten brandhout van de beschikking waarmee Françis Moinet, de voorzitter van de raadkamer in Neufchâteau, op 17 januari oordeelde dat Nihoul vrijuit moest gaan.

Nihoul wordt nu aangeklaagd voor bendevorming, drugshandel en medeplichtigheid aan de ontvoering van Laetitia Delhez, op 9 augustus 1996 in Bertrix. Met die laatste aanklacht gaat de KI verder dan procureur Michel Bourlet in zijn vordering deed. Het waren de advocaten van Laetitia, Jan Fermon en Georges-Henri Beauthier, die daarvoor vervolging hadden bepleit. "De KI heeft precies gedaan wat wij vroegen", Jan Fermon. "Onze cliënte krijgt eindelijk uitzicht op een antwoord op haar vragen over het waarom. Ze hoeft niet langer genoegen te nemen met de uitleg dat ze als kind werd ontvoerd en verkracht omdat Marc Dutroux aan gezinsuitbreiding wou doen."

Zelfs de meest kritische ouders van slachtoffers waren woensdag unaniem in hun commentaren op het verdict. "Ons vertrouwen in de Belgische justitie is een beetje hersteld, ja", zegt Paul Marchal. "Er zijn de afgelopen jaren heel diepe wonden geslagen, maar een deel van de pijn is weggenomen. Ik stel tot mijn grote vreugde vast dat er in dit land nog moedige magistraten bestaan."

"We hadden dit totaal niet verwacht", reageerde Gino Russo, vader van de vermoorde Mélissa, tegenover de RTBf. "Er was unanimiteit onder de drie magistraten nodig om de beschikking van de raadkamer in Neufchâteau teniet te doen. De kans leek ons zo klein dat we er echt niet in geloofden." Carine Russo reageerde eveneens met ongeloof: "Dit is de allereerste keer in zeven jaar dat er goed nieuws komt. De eerste keer ook, dat er in dit dossier iets normaals gebeurt. Dit lijkt een eerste stap te zijn naar verzoening tussen de getroffen ouders en de overheid."

Michel Nihoul kan zijn doorverwijzing in theorie nog aanvechten voor het Hof van Cassatie, maar enkel op grond van eventuele vormfouten. Volgens de eerste commentaren van de betrokken advocaten zijn die in de door de KI afgeleverde tekst echter niet te vinden. Tegenover de VRT haalde Nihoul gisteren zwaar uit naar "de Franstalige liberalen". Volgens hem is zijn doorverwijzing slechts het gevolg van "politieke druk, in het vooruitzicht van de verkiezingen van 18 mei".

Het proces-Dutroux kan in principe eind dit jaar of begin 2004 beginnen.

Algemeen, pagina 3

KI in Luik verwijst Michel Nihoul door naar assisenhof samen met Dutroux, Martin en Lelièvre

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234