Zondag 11/04/2021

Vertrouweling van Bush moet Wereldbank weer geloofwaardig maken

President Bush heeft Robert Zoellick voorgedragen als nieuwe voorzitter van de Wereldbank. Hij moet het aanzien van de instelling opnieuw herstellen. De bank werd door het schandaal rond Paul Wolfowitz zwaar in diskrediet gebracht.

Door Ayfer Erkul

Washington l Zoellick is een voormalige handelsafgevaardigde van president Bush. Hij was ook de tweede man op het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

In 2005 werd Zoellick al genoemd als kanshebber voor het voorzitterschap van de Wereldbank, maar toen koos Bush voor de neoconservatief Paul Wolfowitz. Het bestuur van de Wereldbank moet de voordracht van Zoellick nog goedkeuren, maar gezien de reputatie van de man lijkt dat al een uitgemaakte zaak te zijn.

Zoellick was de favoriete kandidaat van Europa, van de ontwikkelingslanden en zelfs van critici van de Wereldbank. Is zijn benoeming dan een poging tot verzoening van president Bush? Dat valt nog af te wachten. Zoellick staat bekend als real politicus en heeft een minder uitgesproken neoconservatief imago dan Paul Wolfowitz, een van de architecten van de oorlog in Irak. Maar hij heeft eveneens nauwe banden met de familie Bush.

Zoellick, een afstammeling van een Duitse immigrantenfamilie, was een beschermeling van James Baker, die onder Bush senior minister van Buitenlandse Zaken was. Toen Bush junior nog gouverneur van Texas was, kwam Zoellick terecht in diens intieme kring van adviseurs, waar ook Condoleezza Rice prominent aanwezig was. Ze noemden zichzelf de Vulcans en zouden later grote invloed hebben op het buitenlands beleid van de regering-Bush.

Zoellick was ook een van de ondertekenaars, samen met Wolfowitz, Donald Rumsfeld en John Bolton, van het Project for the New American Century, dat eind jaren negentig bij de toenmalige president Clinton aandrong op het afzetten van Saddam Hoessein.

Toen Bush president werd, benoemde hij Zoellick tot zijn handelsvertegenwoordiger en later tot viceminister van Buitenlandse Zaken. Zoellick verliet Buitenlandse Zaken in juni vorig jaar om te gaan werken bij Goldman Sachs op Wall Street. Daar stond hij in voor de ontwikkeling van investeringsmarkten wereldwijd.

Voor conservatieven is hij een man van het centrum, maar anderen beschrijven hem als een neocon die zich om pragmatische redenen ideologisch op de vlakte houdt. Zoellick is een idealist die zes jaar geleden, bij het aantreden van president Bush, schreef dat de VS op basis van hun militaire superioriteit de nieuwe wereldorde moesten bepalen.

"Een modern Republikeins buitenlandbeleid erkent dat het Kwaad nog steeds aanwezig is in de wereld", schreef hij in een essay. Zoellick was daarbij een van de eersten om de term met betrekking tot de buitenlandpolitiek te gebruiken.

Zoellick wordt beschouwd als een uitstekende diplomaat en een grote voorstander van vrijhandel. Zijn uitdaging zal zijn de verschillende meningen binnen de Wereldbank te verzoenen en de relaties met de lidstaten te herstellen. Zoellick kan daarvoor terugvallen op zijn ervaring als vicebuitenlandminister en als handelsvertegenwoordiger. "Hij heeft bewezen dat hij kan werken met tegenhangers in de hele wereld", zei minister van Financiën Henry Paulson, die de zoektocht naar de opvolger van Wolfowitz leidde.

Zoellick was onder meer betrokken bij de vredesgesprekken in Soedan en speelde een grote rol in de toetredingsonderhandelingen om China in de Wereldhandelsorganisatie te loodsen.

De nieuwe Franse minister van Buitenlandse Zaken Bernard Kouchner vindt alvast dat Zoellick de juiste man voor de job is. "Ik hoopt dat hij het vertrouwen in de instelling vernieuwt. Dat was onder Wolfowitz een duister hoofdstuk geworden", aldus Kouchner op een ontmoeting van buitenlandministers op de G8-top in Duitsland.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234