Woensdag 26/06/2019

Vertrouwelijk document: Franse politie vreest aanslagen op treinen

Beeld reuters

De Franse ordediensten zijn op hun hoede voor aanslagen op het spoornet, zo blijkt uit een vertrouwelijke nota die de krant Le Parisien kon inkijken. Onlangs stonden in een jihadistisch propagandablad onder meer tips om treinen te laten ontsporen.

Het zeven bladzijden lange politiedocument, dat begin deze maand werd opgesteld, vermeldt "verontrustende aspecten" van de voorbije drie maanden in jihadistische propaganda die 'lone wolves' oproept om het vertrouwen van ongelovigen te winnen door hun radicalisering te verbergen.

De politietop benadrukt dat de dreiging van aanslagen "zeer hoog" blijft. De politiediensten moeten extra aandacht besteden aan inbraken in of pogingen tot sabotage van treinen. De propaganda, die onlangs verscheen in al-Qaidapublicatie 'Inspire', bevat ook handleidingen om explosieven te maken en roept op bosbranden te stichten of voedsel te vergiftigen.

Beeld afp

Toeristische trekpleisters

Alle autoriteiten wordt ook opgeroepen scholen en universiteiten extra in het oog te houden, en diefstal van "gevoelige producten of gevoelig materiaal in universiteiten" zeker op te merken.

Toeristische trekpleisters moeten natuurlijk ook in het oog worden gehouden, zeker met de Europese Dagen voor Cultureel Erfgoed die dit weekend plaatsvinden. Die lokten vorig jaar 12 miljoen bezoekers. "Ons erfgoed, zeker het religieuze, is een symbool voor de westerse manier van leven", luidt het.

Beeld afp

Aanslagen met auto's

Om aanslagen te vermijden waarbij huurwagens worden gebruikt om mensen aan te rijden of als bomauto, wordt verhuurders gevraagd ervoor te zorgen dat huurders opgespoord kunnen worden. Hen wordt oproepen om verdacht gedrag of diefstal van voertuigen onmiddellijk te melden.

Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden