Woensdag 21/08/2019

Vertrek Vervotte drijft CD&V in het nauw

Qua communicatie scoorde CD&V deze week alweer bedroevend slecht: de aankondiging van Inge Vervottes afscheid van de toppolitiek viel aan de vooravond van het verjaardagsfeest in Kortrijk. Ja, de minister zal er zijn zaterdag, maar niet langer als de straffe madame van de partijtop, de kieskring Antwerpen, de ACW-vleugel. Wie die gaten nu mag/moet dicht fietsen, is de grote vraag.

"Nu al speculeren over wie Vervotte opvolgt, zou de partij verzwakken. De Vlaming is niet dom: hij zal dan denken dat het allemaal op voorhand bekokstoofd is, en dat ze plaats moest ruimen voor de ambitie van een ander. Laat ons rustig nadenken over hoe we deze klap gaan opvangen."

In de Wetstraat 89 is men behoorlijk kort van stof. CD&V is als de dood voor vragen over de mogelijke scenario's die zich opdringen als aftredend minister Inge Vervotte definitief de deur van de toppolitiek achter zich dicht trekt. "We moeten de problemen oplossen als ze zich stellen", parafraseert kamerfractieleider Servais Verherstraeten oud-premier Jean-Luc Dehaene. "Het is écht nog te vroeg om over opvolging te spreken." De CD&V-top claimt op dat vlak dezelfde 'authenticiteit' die ze dinsdag nog aan Inge Vervotte toedichtte: "We hebben geen mapjes met B- en C-plannen voor als die of die persoon vertrekt."

Het is wel spijtig dat haar vertrek net voor de jubileumviering komt, vindt ondervoorzitter Griet Smaers, maar dat zal het feest in Kortrijk niet overschaduwen. Anderen denken daar anders over. Volgens twee absolute toppers is het onbegrijpelijk dat er met Emmaüs niet kon worden afgesproken om de mededeling een week uit te stellen.

Kwetsbaar

Wat CD&V niet ontkent, is dat er op korte termijn moet nagedacht worden over de invulling van de gaten die Vervotte achterlaat. De partij zit in een kwetsbare positie: ook over twee andere ACW-ministers (Leterme en Vanackere) circuleren uitstapgeruchten, de peilingen geven geen ommekeer aan en de partij neemt deel aan de federale onderhandelingen zonder N-VA aan haar zijde. De focus ligt op het die onderhandelingen, maar tegelijkertijd beseft voorzitter Wouter Beke dat ook zijn eigen karavaan paraat moet zijn voor als het slecht afloopt. Zodra Vlaams minister-president Kris Peeters terug is van zijn reis naar Afrika, kan de G4 bijeenkomen.

"Dit is het niet het allersterkste moment in de geschiedenis van de CD&V, en dat is nog een understatement", geeft senator Rik Torfs toe. Hij schreef samen met Vervotte de krijtlijnen van de 'moderne christendemocratie' uit na de verkiezingsnederlaag van vorig jaar. "Er moet intern ontzettend veel gebeuren, willen we weer een partij worden die jongeren aanspreekt en enthousiasmeert. Wij worstelen nu met het vinden van een eigen identiteit, maar we zijn zeker niet de enige partij die door dit proces moet."

CD&V is altijd prat gegaan op het aantal vrouwen op beslissende posities. "Als we in een volgende regering twee ministers mogen leveren, zal een daarvan zeker een vrouw zijn." Lees: zal een daarvan Inge Vervotte zijn. Maar nu haakt ook certitude Vervotte af.

Who's next? Alle ogen zijn gericht op Vlaams minister Hilde Crevits, de enige overblijvende vrouw die haar stempel kan drukken op de partijlijn. Ondervoorzitster Griet Smaers en Cindy Franssen zijn voorlopig niet in de running om door te stoten tot de status van boegbeeld: zij hebben beide een aantal specifieke taken die het werk van voorzitter Beke moeten verlichten. "Toffe dames, maar niet ministeriabel", concludeert een regeringslid. En datzelfde geldt voorlopig voor vrouwelijke kamerleden als Sonja Becq of Nahima Lanjri.

Nahima Lanjri zou wél Vervottes plaats kunnen innemen als lijsttrekker in de kieskring Antwerpen, een piste waarin Els Van Hoof, voorzitster van Vrouw & Maatschappij, zich in kan vinden. Maar volgens een CD&V-topper is dat geen optie. "Ofwel wordt het Servais Verherstraeten, want hij is van de Kempen en die zijn politiek gezien héél belangrijk voor ons, ofwel wordt het Kris Peeters. Maar zolang Leterme federaal actief is, is dat laatste evenmin een optie. Zelfs als Peeters zou de sprong van het Vlaamse naar het federale niveau zou willen maken, kunnen we die twee onmogelijk in dezelfde league uitspelen. "

Peeters heeft tot nog toe nooit veel liefde getoond voor het federale niveau, het is haast ondenkbaar dat hij vóór 2014 zijn Vlaamse regering zal opgeven. Dat jaar zijn het normaliter samenvallende verkiezingen, maar de kans is groot dat Peeters weigert over te stappen - zeker als er tegen dan een aantal substantiële bevoegdheden zijn overgeheveld naar de deelstaten, zodat het Martelarenplein de facto belangrijker is dan de Wetstraat.

Bevriende omgeving

In de kieskring Antwerpen zit de partij dus met een levensgroot probleem, maar evengoed in de stad Mechelen. Daar haalde Vervotte steevast een buslading stemmen zonder daar veel moeite voor te doen. Griet Smaers: "De Mechelse afdeling is nog volop bezig met de lijstvorming. Natuurlijk is het wegvallen van Inge een enorm verlies, maar met Karel Van Butsel hebben we ook een andere sterke kracht in huis."

En wat, tot slot, met het ACW? Inge Vervotte is de ACW-minister bij uitstek, rechtstreeks geplukt uit de christelijke vakbond. Als ook Leterme en Vanackere er straks de brui aan geven, verliest de koepel van christelijke werknemersorganisaties in één klap drie sterkhouders in de regering. ACW-voorzitter Patrick Develtere maakt zich niet ongerust. "We betreuren het politieke afscheid van een talent als Inge Vervotte, maar we zijn anderzijds ook blij dat ze naar een bevriende omgeving gaat. Natuurlijk vinden wij het belangrijk om onze stem te laten horen via de ACW-mandatarissen, maar de vijver van mensen die de sociale reflex van onze beweging en van de Vlaming vertegenwoordigen, is nog voldoende groot."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden