Maandag 30/11/2020

Verkiezingen

Vertrek Onkelinx kan PS pijn doen

Laurette Onkelinx is voorzitter van de Brusselse PS-federatie, maar kondigde haar afscheid aan. Beeld Photo News

Blijft de PS baas in Brussel? Zaak is om niet enkel naar Brussel-stad te kijken. In de drie andere gemeenten met (bijna) 100.000 inwoners of meer, - Molenbeek, Schaarbeek en Anderlecht - wordt het moeilijk voor de socialisten. Het nakende vertrek van Laurette Onkelinx laat zich voelen.

In Brussel vecht burgemeester Philippe Close (PS) om aan de macht te blijven. Daarnaast is hopen de Franstalige socialisten om Molenbeek opnieuw in te lijven. In 2012 verraste Françoise Schepmans (MR) door achter de rug van de almachtig gewaande Philippe Moureaux een alternatieve meerderheid op de been te brengen. De PS lijkt met dochter Catherine Moureaux de ideale troef in handen te hebben voor electorale revanche, maar het wordt lastig. Schepmans is populair. Tijdens de moeilijke periode na de aanslagen, toonde ze zich als een echte burgermoeder die haar inwoners eraan herinnerde trots te blijven op hun gemeente. Haar grote nadeel is dat haar coalitiepartners met zichzelf worstelen. Zo scheurde Groen zich af van Ecolo na interne twisten.

Catherine Moureaux, lijsttrekker voor de PS in Molenbeek.Beeld Thomas Legreve

In Anderlecht is het evenmin een gelopen race. Door een persoonlijke vete tussen haar en burgemeester Eric Tomas, weigerde Brussels staatssecretaris Fadila Lanaan om op de lijst te gaan staan. De socialisten zouden nochtans een stemmenkanon zoals haar kunnen gebruiken. Gaëtan Van Goidsenhoven, momenteel eerste schepen voor MR, hoopt er zijn sjerp terug te winnen die hij in 2012 verloor. Intern wordt er gekeken naar Laurette Onkelinx. Als voorzitter van de Brusselse PS-federatie had zij op tafel moet kloppen om de Lanaan en Tomas te verzoenen. Onkelinx kondigde echter vorig jaar haar afscheid aan in de nasleep van de Samusocial-affaire. Door het machtsvacuüm mist de partij een duidelijke leiding.

In
Schaarbeek is het voor de PS helemaal een verloren zaak. Onkelinx en haar voormalige rechterhand Yves Goldstein komen er niet meer op. Maar vooral: burgemeester Bernard Clerfayt (Défi) is erg populair en lijkt af te steven op een vierde ambtstermijn. Mocht het zover komen dat de PS drie van de vier grootste Brusselse gemeenten verliest, dan is zou dat een afstraffing zijn voor de socialisten.

Kazakhgate

Bij de andere gemeenten valt onder meer Ukkel op. Daar moest voormalige MR-topper Armand De Decker vorig jaar ontslag nemen, wegens zijn nauwe betrokkenheid in Kazakhgate. Maar wat geldt voor Samusocial en de PS in Brussel-stad, geldt ook voor de MR in Ukkel. De affaire lijkt een verre herinnering. De kans is groot opvolger Boris Dilliès er voor de liberalen nog eens zes jaar bijdoet.

Dan springt ook nog
Evere in het oog, waar Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) grote favoriet is om zichzelf op te volgen. Net als vorige keer heeft hij enkele Vlaamse vrienden op zijn lijst, van Open Vld en CD&V. Meest opvallende naam is de liberaal Guy Van Hengel, minister in de regering die Vervoort leidt. In Koekelberg tot slot, is het Pierre Kompany die voor cdH een gooi doet naar de sjerp. De pa van voetballer Vincent heeft alvast zijn bekendheid mee.

Lees ook: "Minder schandalen? Brussel vraagt vooral schonere lucht"

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234