Maandag 05/06/2023

NMBS

Vertrek Cornu zet grote en moeilijke stoelendans in gang

Jo Cornu's vertrek is het sein voor een grote stoelendans. Beeld BELGA
Jo Cornu's vertrek is het sein voor een grote stoelendans.Beeld BELGA

Op je 71ste uitgeput de handdoek gooien, niemand zal het Jo Cornu kwalijk nemen. Toch laat het eerder onverwachte vertrek van de NMBS-baas een wat wrange nasmaak na. Met het aangekondigde vertrek van Cornu staat de spoorwegmaatschappij bovendien aan de vooravond van een grote reshuffle. Al is de puzzel moeilijk te leggen.

Ann De Boeck en Lieven Desmet

Dat een oude rot als Jo Cornu zijn tanden stukbeet op het aartsmoeilijke dossier NMBS spreekt boekdelen. Over zijn parcours zijn de meningen verdeeld. Feit is dat ook een man van zijn kaliber er onvoldoende in geslaagd is om het logge spoorbedrijf weer op de rails te krijgen. "Als zelfs een man van zijn kaliber en kilometers op de teller er niet in slaagde om die logge tanker van koers te doen veranderen, wat zegt dat dan over de spoorwegmaatschappij", klinkt het bij een aantal bronnen. "Cornu heeft het momentum gemist", heet het bij een ander. "Hij hoefde niks meer te bewijzen. Dat hij die opportuniteit onvoldoende heeft gegrepen, is een gemiste kans."

Een streng oordeel, maar vooral ook een vingerwijzing voor de opvolger(s). "Velen zullen zich alsnog geroepen voelen", glimlacht een bestuurder.

Cornu werd in 2013 als wit konijn binnengehaald, met hoge verwachtingen. Drie jaar later moeten vriend en vijand erkennen dat de oogst aan de magere kant is. Dat kun je bezwaarlijk op het conto van Cornu schrijven, of toch niet alleen op zijn conto. Een zwaar gepolitiseerde raad van bestuur, een vakbondsfront dat zijn macht gretig uitspeelt en een meerderheidsaandeelhouder die niet goed weet welke richting te kiezen. Begin er dan maar aan.

Puzzel

Diezelfde politieke aandeelhouder staat voor de loodzware opdracht om iemand te vinden die gek genoeg is om het te proberen. Geen sinecure. Of zoals iemand de functieomschrijving uitlegt: "Hij of zij komt in een kamer terecht met in de hoeken personeel, reizigers, politiek en media, en moet daarin een evenwicht vinden."

En vergis u niet, Cornu's vertrek is het sein voor een grote stoelendans. Momenteel telt de N-VA geen enkele vertegenwoordiger in de raad van bestuur van de twee spoorbedrijven NMBS en Infrabel. Tegelijk zitten wel nog vertegenwoordigers met socialistische stempel aan de bestuurstafel.

Niemand betwist dat de N-VA dus recht heeft op een zitje. Begin maart waren de kabinetschefs van de meerderheidspartijen het daarover eens geraakt. Al is de puzzel moeilijk te leggen. Want er speelt niet alleen het politieke evenwicht, ook de taalpariteit is van tel.

Twee namen die steevast genoemd worden zijn Herman De Bode, de kabinetschef van vicepremier Jan Jambon (N-VA), die met stip genoteerd zou staan voor een zitje in de raad van bestuur, misschien zelfs voor een operationele functie. De andere naam die hardnekkig circuleert is die van Olivier Henin, de huidige financieel directeur van de NMBS en een voormalige kabinetsmedewerker van Didier Reynders (MR). Hij kent zowel het bedrijf als de politieke besluitvorming. Naar verluidt gedraagt hij zich vandaag al als een semi-CEO. "Veel en nadrukkelijk aanwezig", klinkt het.

Infrabel

Als Henin de CEO wordt van de NMBS, dan moet de huidige voorzitter Jean-Claude Fontinoy wijken. De man, ook met een MR-etiket, is gecontesteerd, en zeker N-VA zou aansturen op zijn vertrek. In de hele stoelendans zou ook Luc Lallemand, de topman van Infrabel, zelfs niet meer zeker zijn van zijn positie. Lallemand is van PS-signatuur, en staat zonder politieke steun.

Een andere naam die circuleert is die van Bart De Groote, de algemeen directeur marketing & sales. Hij maakte een goede indruk, maar mist wel politieke ervaring. Hij was eerder nog aan de slag als marketingbaas bij Mobistar. Van voormalig Bpost-topman Johnny Thijs, die werd getipt als nieuwe voorzitter, zou vandaag geen sprake meer zijn.

In de hele reshuffle zou Infrabel-topman Luc Lallemand zelfs niet meer zeker zijn van zijn positie. Beeld BELGA
In de hele reshuffle zou Infrabel-topman Luc Lallemand zelfs niet meer zeker zijn van zijn positie.Beeld BELGA

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234