Maandag 11/11/2019

Fraude Belgisch voetbal

Vertenten vecht ontslag aan voor arbeidsrechtbank

Bart Vertenten bij het verlaten van de gevangenis. Beeld BELGA

Scheidsrechter Bart Vertenten stapt naar de arbeidsrechtbank om zijn ontslag als scheidsrechter aan te vechten. Dat kondigde zijn advocaat Hans Rieder vandaag aan in De zevende dag

Vertenten verliet vrijdag na een maand de gevangenis onder voorwaarden. Hij blijft wel verdacht van omkoping in het grote voetbalonderzoek, maar de kamer van inbeschuldigingstelling oordeelde dat het niet langer nodig was dat hij aangehouden bleef. Nu hij uit de cel is, wil hij toch al zijn ontslag als scheidsrechter aanvechten. Net omdat hij verdacht wordt van omkoping, had de Koninklijke Voetbalbond een ontslagprocedure opgestart om hem en Sebastien Delferière aan de deur te zetten.

“Het gaat zeer goed met Bart Vertenten”, stak Rieder van wal in De zevende dag. “Hij is blij dat hij buiten is. Tijdens zijn verblijf in de gevangenis heeft hij het proces van Kafka gelezen. Hij deed dat om zichzelf wat inzicht te geven in wat er kan gebeuren met iemand. Wat iemand kan doormaken wanneer hij onschuldig in de gevangenis zit, daarop heeft hij zich voorbereid. Dat hij onschuldig is, is absoluut een feit.”

“Er is een arbeidsrechtelijk geschil dat aanhangig gemaakt kan worden bij de arbeidsrechtbank om dat ontslag ongedaan te maken”, zei Rieder nog. “Om dan te proberen om terug de ladder op te klimmen om te komen waar hij recht op heeft.”

De advocaat kondigde ook aan naar cassatie te stappen tegen het arrest van de kamer van inbeschuldigingstelling: “Dat arrest gaat diametraal in tegen het wrakingsarrest van het hof van beroep.” Daarin werd gesteld dat er een schijn van partijdigheid bestond bij onderzoeksrechter Raskin. Maar de kamer van inbeschuldigingstelling oordeelde dat er nog geen sprake was van die schijn van partijdigheid op het moment van het aanhoudingsbevel.

Sneer naar Duchâtelet

In ‘De Afspraak’ haalde Roland Duchâtelet onlangs zwaar uit naar Rieder. Die laatste had op zijn beurt weinig goede woorden voor de 72-jarige ondernemer. 

“Laat ons duidelijk zijn: meneer Duchâtelet weet iets over automatisatie van auto’s – daar is hij succesvol in geweest. Over voetbal heeft hij al laten blijken iets minder te kennen, want alles wat hij gedaan heeft is mislukt. Ik merk nu dat hij over juridische kwesties eigenlijk niets weet. Wij hebben de onderzoeksrechter niet gewraakt. Er zijn drie hoge magistraten van het hof van beroep in Antwerpen die geoordeeld hebben dat meneer Raskin diende gewraakt te worden. Dus als meneer Duchâtelet giftige pijlen heeft, moet hij die richten naar de magistraten", vindt hij. “Het zijn uiteindelijk die magistraten die de beslissing hebben genomen. Meneer Duchâtelet kent weinig over juridische zaken. Hij weet totaal niet wat wij van onze kant gedaan hebben om de waarheid boven tafel te halen.”

Hans Rieder. Beeld BELGA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234