Maandag 14/06/2021

Massa-aanranding

Verslag politie Keulen van nieuwjaarsnacht: "Er kunnen doden vallen"

Agenten voor het station van Keulen. Beeld AFP
Agenten voor het station van Keulen.Beeld AFP

"Vrouwen moesten op onbeschrijfelijke manier spitsroedelopen door de massa dronken mannen" en de situatie kon "misschien tot doden leiden". Dat schrijft de politie van Keulen in een vertrouwelijk verslag van de nieuwjaarsnacht dat de Duitse krant Bild in handen heeft gekregen.

Uit het verslag blijkt hoezeer de politie zich overvallen voelde door de chaotische situatie bij het station in Keulen tijdens de nieuwjaarsnacht. Groepen jonge mannen hebben toen vrouwen belaagd, betast en beroofd. Bild noemt het rapport "een document over hulpeloosheid en afschuw" en heeft enkele passages volledig afgedrukt.

Hierin staat dat de politie met het "te geringe aantal mensen" dat de situatie het hoofd moest bieden "snel tegen haar eigen grenzen" aan liep. Soms hoorden agenten slachtoffers schreeuwen, maar konden zij hen niet bereiken doordat er zo'n grote groep mensen omheen stond. Mensen die aangifte probeerden te doen werden soms bedreigd of achtervolgd. Het gebrek aan respect" waarmee de politie wordt geconfronteerd, noemt de schrijver van het verslag iets dat hij "in zijn 29 dienstjaren nog nooit heeft meegemaakt".

"Al toen we naar het centraal station reden, werden we aangeklampt door burgers met huilende kinderen die ons vertelden wat er in en rond het station gebeurde", staat aan het begin van het verslag. "Toen we bij het voorplein arriveerden, werden we al voordat we onze wagens konden parkeren bekogeld met vuurwerk. Op het plein bevonden zich enkele duizenden mensen, voornamelijk mannen met een migrantenachtergrond, die lukraak vuurwerk en flessen naar de menigte gooiden. Nadat we hadden geparkeerd, rapporteerden vele passanten vechtpartijen, overvallen en seksuele mishandeling van vrouwen."

Dronken massa mannen

De aanwezigheid van de politie veranderde volgens het verslag niets aan de situatie. "Vrouwen met en zonder begeleiding moesten op een onbeschrijfelijke manier spitsroedelopen door de dronken massa mannen."

De politie kwam tot de conclusie dat "deze situatie (chaos) alleen maar tot zware gewonden en misschien tot doden zou kunnen leiden". Na overleg met de landelijke politie werd besloten om het plein te ontruimen. Gedurende deze actie werd de politie constant bekogeld met vuurwerk en flessen. Het werk was extra lastig omdat mensen stomdronken of stoned waren. De situatie was zo chaotisch dat het "tot op het frustrerende af' onmogelijk was om ieder slachtoffer van een misdrijf te helpen of daders aan te houden. "Op piekmomenten was het niet mogelijk om alle aanklachten op te nemen", staat in het verslag.

Honderden jonge mannen verzamelden zich op oudejaarsavond op het stationsplein in Keulen. Beeld AP
Honderden jonge mannen verzamelden zich op oudejaarsavond op het stationsplein in Keulen.Beeld AP

Verblijfsvergunning

In het rapport volgt een lijst van negen incidenten, waaronder "het met brede grijns verscheuren van een verblijfsvergunning terwijl gezegd wordt: 'Je kunt me niets maken, morgen krijg ik een nieuwe'". Ook viel de opmerking: 'Ik ben een Syriër, je moet me vriendelijk behandelen want mevrouw Merkel heeft me uitgenodigd'. Door de aanwezigheid van de politie en opmerkzame passanten kon een volledige verkrachting in het station worden voorkomen.

De politie is, in zwaar beschermende uitrusting, tussen 21.45 tot 07.30 "zonder verlies van motivatie" aan het werk geweest. "De chaotische en beschamende situatie van deze nieuwjaarsnacht, leidde tot een toename van de motivatie van onze manschappen."

Politie Keulen heeft zestien verdachten in beeld van aanranding

De politie in Keulen heeft zestien verdachten in beeld die op nieuwjaarsdag in Keulen vrouwen zouden hebben aangerand, verkracht en/of beroofd. De meeste verdachten zijn nog niet bekend bij naam, maar op video of video-opnamen duidelijk herkenbaar. Het aantal vrouwen dat aangifte heeft gedaan, is donderdag gestegen tot 121. Een kwart zegt te zijn aangerand, twee vrouwen zeggen te zijn verkracht.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234