Maandag 14/10/2019

Update

Verse sneeuw zorgt ook deze ochtend voor chaos op de weg

Beeld PHOTO_NEWS

De ochtendspits verloopt beter dan gisteren, toen er zo'n 700 kilometer file op de wegen stond. Toch is er op sommige plaatsen nog veel ellende op de wegen na alweer een nacht van ijskoude temperaturen en sneeuw.

Deze nacht werden er temperaturen tot -13 graden gemeten en sneeuwde het in grote delen van België. De sneeuw ging in de loop van de nacht op de meeste plaatsen over in smeltende sneeuw en aanvriezende regen. De ochtend wordt droger maar grijs, met temperaturen die net boven het vriespunt liggen.

De wegen beloven er door de verse sneeuw in elk geval zeer gevaarlijk bij te liggen, met een moeilijke ochtendspits tot gevolg. Onder meer op de hele as Antwerpen-Brussel is het moeizaam rijden, en het valt af te wachten of de aangekondigde dooi al effect zal hebben voor de ochtendspits.

Vooral in het oosten van het land
Het oosten van het land kampt met zware verkeersproblemen door het winterweer. In Limburg, het oosten van Antwerpen en het oosten van Vlaams-Brabant is het gevaarlijk rijden op de weg, ook op de snelwegen. Dat is vernomen van het Agentschap Wegen en Verkeer.

In het oosten van België zijn niet alle snelwegen sneeuwvrij, zelfs niet de rechterrijstrook. "Een traject van een strooiwagen duurt ongeveer anderhalf tot twee uur. Het duurt dus even voor de wegen daar berijdbaar zijn", aldus de woordvoerster van Wegen en Verkeer, die nog meegeeft dat de ochtendspits in de rest van het land volgens het Vlaams Verkeerscentrum normaal verloopt.

Gladde wegen
Strooidiensten van het Agentschap Wegen en Verkeer waren de hele nacht in de weer om ruim- en strooiwerken uit te voeren. Momenteel zijn de strooidiensten nog steeds aan de slag om gewest- en autosnelwegen zo goed mogelijk sneeuw- en ijsvrij te maken, meldt het Agentschap.

Op veel wegen in het noorden, oosten en het centrum van het land was er vroeg vanochtend geen enkele rijstrook vrij. Op de meeste plaatsen in Vlaanderen is het rechterrijvak inmiddels berijdbaar, zegt het Agentschap. Het linker- en middenrijvak zijn vaak nog glad of ondergesneeuwd. Dat komt voornamelijk door de lage verkeersintensiteit. Gewestwegen liggen er op vele plaatsen nog glad bij.

Verdubbeling pechoproepen VAB
Mobiliteitsorganisatie VAB noteerde vanochtend een stijging met 97 procent van het aantal pechoproepen door het winterweer. Er waren vooral oproepen voor startproblemen, maar ook voor slippartijen op voornamelijk secundaire wegen. VAB vraagt aan de automobilisten om hun snelheid aan te passen, afstand te houden en bruusk remmen te vermijden.

Sinds het begin van de winterdienst strooide het Agentschap al 43.000 ton zout op Vlaamse gewest- en autosnelwegen. Door het vele strooien slinkt de zoutvoorraad. Gisteren kreeg het Agentschap een aantal leveringen zout om de grootste problemen op te vangen, vandaag worden nieuwe leveringen verwacht.

Droger weer op komst
Ten zuiden van Samber en Maas valt vandaag soms winterse neerslag. In de rest van het land blijft het meestal droog maar somber. Plaatselijk komt hardnekkige mist voor. Er waait een zwakke tot matige wind uit oostelijke richtingen bij maxima van 0 tot 3 graden.

Vanavond en -nacht is het zwaarbewolkt met lichte winterse neerslag, eerst over het zuidoosten, later geleidelijk ook elders. Plaatselijk komt mist voor. De minima bedragen min 1 tot plus 2 graden.

Morgen is het somber met af en toe lichte regen of natte sneeuw. In de namiddag wordt het vrijwel droog. Er staat een zwakke veranderlijke wind, later een zwakke tot matige noordoostenwind. De maxima bedragen 1 tot 3 graden. Donderdag is het zwaarbewolkt met winterse neerslag, vooral over het oosten en zuiden van het land. De maxima bedragen min 1 graad in de Ardennen tot plus 3 graden vlak aan zee.

Tijdens de kerstdagen blijft het vrijwel overal droog, maar het wordt kouder. Overdag schommelt het kwik rond het vriespunt. In de nacht en ochtend treedt lichte tot matige vorst op.

Alle bussen uitgereden

Op het Belgische spoor zijn in de ochtendspits uiteindelijk vijftien treinen afgeschaft. In het tweede deel van de ochtendspits, na 07.45 uur, liep de gemiddelde vertraging op tot een vijftiental minuten. Dat laat spoorwegnetbeheerder Infrabel weten. Negatieve uitschieter was de lijn Doornik-Edingen-Halle, waar de vertragingen gemiddeld 25 minuten bedroegen.

Door de gladde wegen en de sneeuw van afgelopen nacht rijden de bussen van De Lijn in heel Vlaanderen met vertraging. Alle bussen zijn omstreeks 09.00 uur wel uitgereden. In Vlaams-Brabant, de Vlaamse Ardennen en de Denderstreek blijven ze op de hoofdwegen. Dat laat de openbaarvervoermaatschappij vandaag weten.

In West-Vlaanderen zijn alle bussen, belbussen en trams uitgereden en volgen ze hun normale reisweg. In Oost-Vlaanderen rijden de bussen in de regio's Dender en Vlaamse Ardennen alleen op de hoofdwegen. Lijn 16-17 is beperkt van Oudenaarde tot Brakel en rijdt niet naar Geraardsbergen. In en rond Gent en in het Waasland verloopt alles min of meer normaal. Elders zijn er vertragingen tot een halfuur.

In Antwerpen zijn alle bussen en trams uitgereden. De helft van de bussen heeft een vertraging van een halfuur tot maar liefst een uur. In Vlaams-Brabant blijven de bussen in de hele provincie op de hoofdwegen. De meeste bussen hebben een vertraging van een kwartier en meer. Ook in Limburg zijn alle bussen intussen uitgereden, maar ze hebben een vertraging van een halfuur tot een uur. Lijn 74 is beperkt tot Rocourt.

Veel problemen bij TEC
De toestand bij de bussen van de Waalse vervoermaatschappij TEC is problematisch. Dat heeft woordvoerder Stéphane Thiery laten weten. Vooral de provincies Luik, Namen en Luxemburg lijden onder het winterweer.

Van de 206 TEC-lijnen in Luik-Verviers reden er om 7 uur slechts zeven, vooral in het centrum van Luik. De stadscentra van Eupen en Verviers worden met mondjesmaat bediend. In de provincie Luxemburg rijdt slechts 30 procent van de bussen, en dan nog met veel vertraging. In de provincie Namen rijden enkele bussen, maar in moeilijke omstandigheden.

In Henegouwen worden de grote assen bediend, maar het secundaire wegennet is niet berijdbaar. In Charleroi rijdt de tram op het volledige net en 90 procent van de bussen kon daar eveneens uitrijden.

In Waals-Brabant worden alle lijnen bediend, behalve lijnen 30 (Corbais-Ottignies), 471 (Sint-Pieters-Kappelle-Edingen-Halle) en 472 (Edingen-Tubeke). In het centrum van Gembloers is de dienst niet verzekerd. Lijn 28 rijdt, maar komt niet in Benarieux en Sart-Guillaume. De lijnen Conforto en Conforto bis (Louvain-La-Neuve-Brussel-Delta) rijden, maar met vertraging.

Vertraging MIVB
Het Brusselse openbaar vervoer is grondig verstoord door het winterweer. Al de bussen zijn uitgereden, maar hebben vertragingen. Dat staat op de website van de Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB. De lijnen 41, 43, 46, 48 en 89 zijn plaatselijk omgeleid. Bij de trams zijn er vertragingen tot 45 minuten.

Gemengd beeld op Brussels Airport
Op Brussels Airport zal er vandaag een gemengd beeld te zien zijn, met enerzijds afgelaste vluchten en anderzijds minder ontijzelingsproblemen dan gevreesd. Dat zegt een woordvoerder van de luchthaven. Heel wat vluchten zullen worden geannuleerd wegens het slechte weer op de luchthaven van bestemming. Het gaat onder meer om vluchten richting Duitsland en het Alpengebied.

Een aantal langeafstandsvluchten is afgelast wegens de tekorten aan ontijzelingsvloeistof. Het gaat om annuleringen waarover gisteren al is beslist, vooral transatlantische vluchten. De twee afhandelaars voor passagiersvluchten bleken gisterenavond dan toch nog over de nodige voorraden aan ontijzelingsvloeistof te kunnen beschikken. Dat betekent dat toch heel wat vluchten op de normale manier zullen kunnen worden uitgevoerd.

Passagiers wordt aangeraden zich goed te informeren over hun vlucht. (tw/belga/adv)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234