Maandag 26/10/2020

AchtergrondWoon-zorgcentra

Verschillende woon-zorgcentra weer in lockdown-modus: ‘Koude douche voor bewoners en personeel’

Archiefbeeld.Beeld Eric de Mildt

In een aantal woon-zorgcentra gaat het slot alweer op de deur. Soms gaat het om kleine uitbraken, veelal is de ingreep preventief. De sector slaat nog geen alarm. ‘Maar voor heel wat bewoners en personeel is dit wel een koude douche.’

Vorige week vrijdag was het plots alle hens aan dek binnen woon-zorgcentrum Molenheide in Wijnegem. Zowel een bewoner als een medewerker testte positief. Via contacttracing bleek dat een bezoeker het virus mogelijk binnenbracht. “We hebben toen meteen beslist om een foto van de situatie te laten nemen”, zegt operationeel manager Anthony Cafmeyer. Dinsdag werden alle medewerkers en bewoners getest. Resultaat: 14 bewoners en 7 medewerkers positief, op een totaal van 150 bewoners en 110 medewerkers.

De bewoners zijn afgezonderd op de kamer en Molenheide gaat minstens twee weken in lockdown. Ook in Bilzen, Meulebeke en Dendermonde weigeren woon-zorgcentra (of afdelingen) tijdelijk bezoek vanwege een positief geval. In wzc Aymonshof in Dendermonde is dat al zeker tot 10 augustus, nadat drie bewoners dinsdag bij een testronde positief bleken. “Vandaag zijn alle medewerkers getest, en ook bij bewoners staat een volgende testronde gepland om eventuele broeihaarden te detecteren”, zegt algemeen directeur Wouter Van der Vurst.

Het virus lijkt dus opnieuw binnen te sluipen in de woon-zorgcentra. “Het virus circuleert opnieuw meer in de samenleving, dat maakt woon-zorgcentra nu eenmaal kwetsbaar”, zegt Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid.

Stijgende cijfers

De zelfgerapporteerde cijfers die het Agentschap dagelijks doorkrijgt van de zorgvoorzieningen, vertonen een stijging van het aantal covidgevallen. De voorbije week – vrijdag niet meegerekend – werden gemiddeld 163 nieuwe gevallen per dag gemeld bij personeel en bewoners, van wie maar een klein aantal bevestigd met een test. De week daarvoor waren er gemiddeld 99 nieuwe gevallen per dag. Dat is een stijging van 65 procent.

De voorzieningen geven dagelijks het totale aantal mensen aan dat op dat gegeven moment te boek staat als positieve gevallen, vermoedelijk of bevestigd. ‘Maar’ 507 bewoners of personeelsleden gelden op dit moment als positief, van wie 156 bevestigde gevallen. Dat aantal doet uitschijnen dat veel ‘vermoedelijke nieuwe gevallen’ enkele dagen later ontkracht worden door een test. “In principe gebeurt zo’n test bij elk vermoedelijk geval”, beaamt Moonens.