Zondag 05/02/2023

NieuwsBinnenland

Verschillende straten onder water in Westhoek, noodnummer 1722 geactiveerd wegens risico op storm of wateroverlast

Wateroverlast in de Westhoek. Beeld FVL
Wateroverlast in de Westhoek.Beeld FVL

Het Koninklijk Meteorologisch Instituut van België (KMI) waarschuwt voor slecht weer. Daarom heeft de Federale Overheidsdienst (FOD) Binnenlandse Zaken tijdelijk het nummer 1722 voor niet-dringende hulp geactiveerd. Dat meldt de FOD zondag. Het KMI heeft intussen code geel aangekondigd voor regen in West-Vlaanderen en gladheid in de rest van het land. In het westen van het land kwamen verschillende straten al blank te staan.

Redactie en Belga

Het KMI kondigt code geel af in West-Vlaanderen en aan de kust voor neerslag: opgeteld kan er minstens 25 mm neerslag vallen in 24 uur tijd, klinkt het. In West-Vlaanderen kwamen enkele straten al blank te staan. De hulpverleningszone Westhoek kreeg zo’n 40 oproepen wegens wateroverlast. Grote ellende bleef uit, maar beken stroomden op sommige plaatsen wel over.

Wateroverlast in de Westhoek. Beeld FVL
Wateroverlast in de Westhoek.Beeld FVL

Extreem gladde omstandigheden op de snelwegen in het noorden van West-Vlaanderen hebben zondagmiddag voor een massa ongevallen gezorgd. Zware hagelbuien en smeltende sneeuw toverden de rijbaan op bepaalde plaatsen om tot een ijspiste. Op de A11 tussen Brugge en Knokke, ter hoogte van Brugge-Zeehaven, gebeurden liefst vijf ongevallen. Aan het op- en afrittencomplex van de E40 in Nieuwpoort gebeurden eveneens meerdere ongevallen. Takeldiensten, brandweer en wegpolitie hadden de handen vol. Alle ongevallen gebeurden in amper een half uurtje tijd.

De A11 Brugge-Knokke ter hoogte van afrit Brugge-Zeehaven. Een Volvo raakte er betrokken in een ongeval. Beeld Jan Van Maele
De A11 Brugge-Knokke ter hoogte van afrit Brugge-Zeehaven. Een Volvo raakte er betrokken in een ongeval.Beeld Jan Van Maele

Vanaf middernacht wordt code geel afgekondigd in Oost-Vlaanderen, Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant en Brussel door gladheid. De temperaturen schommelen op veel plaatsen rond of iets beneden het vriespunt waardoor er opnieuw kans is op rijm- en ijsplekken, aldus het KMI.

Voor storm- en waterschade waarvoor je bijstand van de brandweer nodig hebt, kan je een aanvraag indienen via het e-loket op www.1722.be of het nummer 1722 bellen. “Bel enkel 112 voor situaties die mogelijk levensbedreigend zijn”, benadrukt de overheidsdienst. “Een digitale aanvraag indienen via het e-loket 1722.be is de meest rechtstreekse manier om brandweerbijstand te vragen, maar je kan ook het nummer 1722 bellen in situaties die niet-levensbedreigend zijn”, aldus de FOD Binnenlandse Zaken.

“Gebruik bij voorkeur het e-loket. Hierdoor vermijd je dat je misschien lang aan de lijn moet blijven voordat je een operator aan de lijn krijgt. Een aanvraag via het e-loket wordt door de brandweer op dezelfde manier afgehandeld als een oproep naar 1722. Je zal dus niet sneller geholpen worden als je naar 1722 belt”, klinkt het nog.

In de Ardennen vallen vandaag mogelijk opnieuw sneeuwbuien. Beeld EPA
In de Ardennen vallen vandaag mogelijk opnieuw sneeuwbuien.Beeld EPA

Het blijft zondagnamiddag bewolkt. Er vallen veel buien over de westelijke landshelft, die kunnen bestaan uit smeltende sneeuw en wat korrelhagel, en die mogelijk gepaard gaan met enkele donderslagen. Geleidelijk neemt de buienneiging ook toe in de rest van het land en vallen er in de Ardennen enkele sneeuwbuien. De maxima liggen rond het vriespunt op het Ardense reliëf, rond 3 graden in het centrum en klimmen tot 6 graden aan zee. Aan zee zijn rukwinden rond 60 km per uur mogelijk, voorspelt het KMI.

Zondagavond vallen er vooral in het westen van het land nog enkele fikse winterse buien. Lokaal kunnen deze gepaard gaan met een onweer. Ook elders is wat winterse neerslag niet uitgesloten, in de Ardennen gaat dit om enkele sneeuwbuien, maar deze frequentie is minder.

In de nacht wordt het, afgezien van enkele lokale sneeuwbuitjes, overwegend droog. In de Kuststreek echter vallen er nog steeds winterse buien. Er ontstaan lokaal enkele opklaringen in het noorden van het land, maar deze worden afgewisseld met zwaarbewolkte perioden. Plaatselijk is er dus kans op rijm- of ijsplekken en lokaal kunnen er enkele mistbanken ontstaan. De minima schommelen tussen -4 graden in de Hoge Venen en +4 graden aan zee en zijn licht negatief of liggen rond het vriespunt in het centrum. Aan zee is de noordenwind matig tot lokaal vrij krachtig met rukwinden rond 50 km per uur.

Maandagochtend zijn er tijdelijk enkele opklaringen mogelijk, maar op vele plaatsen hangt er ook al veel lage bewolking. Aan zee vallen er in de voormiddag enkele (winterse) buien. Naarmate de dag vordert wordt het droog vanaf het westen met ruimte voor opklaringen en vallen er enkele (winterse) buien in het centrum en vooral het oosten van het land. Op de Ardense hoogten verwacht het KMI opnieuw wat verse sneeuw. De maxima gaan van 0 tot 2 graden in de Ardennen, 4 graden in het centrum en 7 graden in het westen. Aan zee is de wind vrij krachtig uit noord tot noordwest met rukwinden rond 60 km per uur.

Maandagavond verschijnen er ook brede opklaringen in het centrum van het land, terwijl er in het oosten nog wat winterse neerslag mogelijk is. Maandagnacht neemt de bewolking opnieuw toe vanaf de kust en bereikt een regenzone ons land. De minima variëren tussen -3 graden in de Hoge Venen, 0 of +1 graad in het centrum en +5 graden aan zee.

Dinsdag wordt het regenachtig. In de Ardennen valt eerst sneeuw. Het wordt zachter bij maxima van 5 tot 11 graden.

Voor woensdag voorspelt het KMI regen en later opklaringen vanaf het westen, met maxima van 4 tot 10 graden.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234