Donderdag 29/07/2021

Verschillende partijen gehoord in zaak-Gellingen

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

Het Hof van Cassatie, voorgezeten door Jean de Codt, heeft vanochtend geluisterd naar de argumenten van advocaat-generaal Raymond Loop en van de verschillende partijen uit het dossier van de gasexplosie van Gellingen. Het vonnis wordt verwacht op 14 november. Ondertussen hebben sommige slachtoffers van de gasramp zich nog niet gemeld voor een schadevergoeding voor hun lichamelijke letsels. Ze lopen het risico nooit hun geld te krijgen.

Het merendeel van de mensen die op 28 juni 2011 veroordeeld werden door het hof van beroep in Bergen, hebben beroep aangetekend om het arrest volledig te verbreken. Advocaat-generaal Loop adviseerde een gedeeltelijke verbreking, die kan slaan op het deel van het arrest van de partijen die zowel burgerlijke partij waren als veroordeeld werden.

De advocate van Husqvarna Belgium, Simone Nudelholc, was de enige die een deel van haar argumenten mondeling voorstelde. Ze legde uit dat de wet waardoor haar cliënt veroordeeld werd, een incorrecte interpretatie is van een Europese richtlijn. Ze voegde toe dat de wet net het omgekeerde zegt dan wat de richtlijn inhoudt. Husqvarna Belgium, het toenmalige Diamant Boart, was de bouwheer van de fabriek op het terrein waar de explosie plaatsvond op 30 juli 2004.

Indien de wet niet klopt, kon Husqvarna Belgium eigenlijk niet veroordeeld worden en moet het arrest verbroken worden. De advocate heeft dan ook gevraagd aan het Hof van Cassatie om prejudiciële vragen te stellen over de wet aan het Grondwettelijk Hof en om een prejudicieel beroep te formuleren voor het Europees Hof van Justitie.

Schadevergoeding
Op 30 oktober maakt het expertencomité dat onderhandelt over de schadevergoedingen zijn rapport over aan de voorzitter van het hof van beroep in Bergen. Op dit moment is negentig procent van de slachtoffers vergoed, zegt Eric Toussaint, de advocaat die woordvoerder is van het collectief van slachtoffers. Een deel van de burgerlijke partijen meldde zich nooit. "Sommigen raakten nochtans zwaargewond bij de explosie."

Nadat de experts hun rapport neerleggen, kunnen de partijen die de schadevergoedingen moeten betalen vragen om hun resterende schulden te laten vervallen. In dat geval zouden de burgerlijke partijen die zich nog niet gemeld hebben geen vergoeding meer kunnen eisen. "Het is normaal dat de veroordeelden op een gegeven moment niet meer verplicht zijn om te betalen. Het blijft anders als een zwaard van Damocles boven hun hoofd hangen."

Het luik "materiële schade" wordt niet afgesloten voor het arrest van het Hof van Cassatie, dat gepland is op 14 november. De veroordeelden vroegen de vernietiging van het arrest dat hen schuldig bevond.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234