Zondag 15/12/2019

straatblog

Verschepen wij wel eens een straatkat naar de straten van het Chinese Shenzhen?

Beeld Koen Broos

Maarten Inghels is dichter en schrijver. In oktober 2013 verscheen het reportageboek 'De eenzame uitvaart, 40 verhalen en gedichten bij vergeten levens' over zijn werkzaamheden als coördinator van 'De eenzame uitvaart' in Antwerpen. Dit najaar gaat hij op tournee met de eindejaarsvoorstelling 'Achterom'.

Nu de lente in het land is, heeft iedereen plots de mond vol van de bloemen die in de knop springen, of van dieren die uit hun winterslaap opschrikken, alsof er een springveertje in hun binnenste geactiveerd wordt. Zo zag ik net vier troepen ganzen in v-formatie aanvliegen, luid gakkend rond het huis cirkelend, alsof ze twijfelden hier te landen en zich te vestigen voor de zomer, dan wel naar een sappigere wei een land verderop te zoeken.

Maar niet alle beesten worden door de lucht aangedragen, of komen uit hun hol in de grond gekropen. Zo ken ik iemand die zich al een tijdlang ontfermt over de uitheemse dieren in de haven van Antwerpen. Voor zijn werk moet hij zich ophouden bij het op- en uitladen van bullebakken van schepen, waarbij er af en toe eens een container open moet. Bij mijn weten stootte hij nog nooit op een tonnetje onversneden coke onder kratjes mango's uit Venezuela, maar je weet maar nooit.

"Er zijn twee mogelijkheden", vertelde hij me. "Of er komen handgrote kakkerlakken uit gekropen die er als de wiedeweerga vandoor trippelen. We moeten ze met de kop van een houten paaltje stevig plat slaan, totdat je het schild hoort kraken. Dan is het opletten geblazen dat er geen kleine kakkerlakjes uit het moederkadaver kruipen. Die druk je ook dood. Of je zit binnen de kortste keren met een plaag."

Het is wat anders dan de berichten over de Tijgermug of de Zwarte Weduwe die meereizen met de bananenboot. Alles is beter dan het reisdagboek van twee panda's.

"En onder de talloze hagedissen, zijn de leguanen het bijzonderst om te vinden. De meeste zijn uitgehongerd door de lange reis en verzwakt. Dan zijn ze niet snel genoeg om weg te glippen." Zo'n leguaan kan maar pech hebben in de container met een paar duizend oneetbare iPhones uit Azië te belanden. Dat is van het soort pech dat de dieren op de Ark van Noach ervoeren toen ze merkten dat Noach een vleeseter was, en er een familie houtwormen en boktorren bleek mee te reizen.

De eerste grote hagedis die hij kon vangen en meesmokkelen naar huis, stierf nog diezelfde week in het pas aangekochte terrarium. Scheurbuik, of onaangepast aan het klimaat? Niet lang daarna vond hij nummer twee en drie. Die overleefden de eerste grote cultuurschok en liggen zich al geruime tijd stierlijk te vervelen op de plastic neprots en het geïmporteerde woestijnzand in de veredelde visbak. Wanneer hij met vakantie is, voeder ik de dertig centimeter grote beesten levende sprinkhanen en meelwormen. Mij lijkt het redelijker de dieren met een ticketje 'verdwaalde reiziger' aan hun staart gebonden, linea recta met het eerstvolgende containerschip terug te sturen naar hun habitat.

Muggen, kakkerlakken, sprinkhanen, hagedissen en wat nog meer - verstekelingen die ons land worden ingeloodst via de haven van Antwerpen. Maar wat voor nevenproducten exporteren wij eigenlijk naar Latijns-Amerika of verder? Naast koloniale ziektekiemen voor de paradijsvogels en de indianen aldaar? Verschepen wij op onze handelsroutes wel eens een arrogante straatkat naar de straten van het Chinese Shenzhen? Wipt er een zwarte merel met Verkavelingsvlaamse tongval rond in het amazoneregenwoud, vanwege zijn doodgraverskleur uitgestoten door de paradijsvogels? Of biedt een Colombiaan in zijn woonkamer onderdak aan een Antwerpse huis-, tuin- en keukenrat, die vol heimwee meetsjilpt met de inwonende papegaai?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234