Woensdag 12/05/2021

Update

'Verrassing': Cristiano Ronaldo wint Ballon d'Or, niet één punt voor Kevin De Bruyne

null Beeld AP
Beeld AP

Cristiano Ronaldo heeft vandaag voor de vierde keer in zijn carrière de Gouden Bal gewonnen. De 31-jarige Portugese sterspeler van Real Madrid kreeg de trofee eerder in 2008, 2013 en 2014 overhandigd. Op de erelijst is hij de opvolger van zijn Argentijnse rivaal Lionel Messi (Barcelona). Die won de Gouden Bal vijf keer, een record. Messi eindigde deze keer op de tweede plaats, net voor de Fransman Antoine Griezmann (Atletico Madrid). Diens landgenoot Paul Pogba, sinds zijn transfer van Juventus naar Manchester United de duurste speler in de geschiedenis, eindigde op de veertiende plaats. Op de lijst met dertig genomineerden stond met Kevin De Bruyne (Manchester City) één Rode Duivel. Hij was één van elf spelers die niet één punt kregen.

"Het is een grote eer om mijn vierde Gouden Bal te krijgen. Het gevoel is net als bij de eerste keer dat ik won, het is een droom die opnieuw uitkomt", reageerde Ronaldo in een videoboodschap op L'Equipe TV. "Ik heb nooit gedacht dat ik deze prijs vier keer zou winnen. Ik wil van dit moment genieten, want de Gouden Bal is niet makkelijk te winnen en je doet dat niet alleen. Ik moet hier dan ook mijn teammaats van bij Real en het Portugese elftal voor danken."

De verkiezing van Ronaldo kan allerminst een verrassing worden genoemd. De Portugees viel dit seizoen nauwelijks af te stoppen en was dit kalenderjaar al goed voor het fabelachtige aantal van 51 goals in 56 wedstrijden (Real Madrid en Portugal incluis). Met Real Madrid won hij de Champions League (na strafschoppen tegen Atletico Madrid) en de UEFA Supercup (na verlengingen tegen Sevilla). Met Portugal won hij het EK in Frankrijk (na verlengingen tegen het gastland). Komende week kan daar met Real Madrid ook nog het WK voor clubteams bijkomen.

De Gouden Bal is sinds dit jaar niet langer een gezamenlijke organisatie van France Football en de Wereldvoetbalbond FIFA. Van 1956 tot 2009 beloonde de Ballon d'Or de beste voetballer op de Europese velden. In 2010 werd de trofee samengevoegd met die van Wereldvoetballer van het Jaar (een FIFA-organisatie) en omgedoopt tot FIFA Ballon d'Or. Toen de wegen van France Football en FIFA scheidden had dat ook gevolgen voor de wijze waarop de Ballon d'Or wordt toegekend. Voortaan stemmen alleen nog journalisten. De aanvoerders van de nationale ploegen en de bondscoaches vallen uit de boot.

De Wereldvoetbalbond reikt zijn FIFA-award voor beste speler uit op 9 januari 2017.

Hieronder de top 20 van de Ballon d'Or 2016:

1. Cristiano Ronaldo (Real Madrid/Portugal)
2. Lionel Messi (Barcelona/Argentinië)
3. Antoine Griezmann (Atlético Madrid/Frankrijk)
4. Luis Suarez (Barcelona/Uruguay
5. Neymar (Barcelona/Brazilië)
6. Gareth Bale (Real Madrid/Wales)
7. Riyad Mahrez (Leicester/Algerije)
8. Jamie Vardy (Leicester/Engeland)
9. Gianluigi Buffon (Juventus Turijn/Italië) en Pepe (Real Madrid/Portugal)
11. Pierre-Emerick Aubameyang (Borussia Dortmund/Gabon)
12. Rui Patricio (Sporting CP/ Portugal)
13. Zlatan Ibrahimovic (Manchester United/Zweden)
14. Paul Pogba (Manchester United/Frankrijk) en Arturo Vidal (Bayern Munchen/Chili)
16. Robert Lewandowski (Bayern Munchen/Polen)
17. Toni Kroos (Real Madrid/Duitsland), Luka Modric (Real Madrid/Kroatië) en Dimitri Payet (West Ham/Frankrijk).

null Beeld EPA
Beeld EPA

Kort portret Cristiano Ronaldo

Naam: Ronaldo Dos Santos Aveiro

Voornaam: Cristiano

Geboortedatum: 5 februari 1985 (31 jaar)

Geboorteplaats: Madeira (Por)

Nationaliteit: Portugees

Lengte: 1m85

Gewicht: 80 kg

Sport: voetbal

Positie: spits

Clubs: Sporting Lissabon (Por/2002-2003), Manchester United (Eng/2003-2009), Real Madrid (sinds 2009)

Debuut Portugese selectie: 20 augustus 2003 tegen Kazachstan (1-0)

Caps: 136 (68 goals)

Palmares:

3 keer winnaar Champions League (2008, 2014, 2016)

2 keer winnaar WK club (2008, 2014)

1 Europese Super Cup (2014)

3 keer kampioen van Engeland (2007, 2008, 2009)

1 FA Cup (2004)

2 League Cups (2006, 2009)

2 Community Shields (2007, 2008)

1 keer kampioen van Spanje (2012)

2 keer winnaar Copa de Rey (2011, 2014)

1 Spaanse Super Cup (2012)

1 Portugese Super Cup (2002)

Europees kampioen 2016 met Portugal

Individueel:

4 keer Gouden Bal (2008, 2013, 2014, 2016)

1 keer FIFA Wereldvoetballer van het Jaar (2008)

4 Europese Gouden Schoenen (2008, 2011, 2014, 2015)

Record doelpunten in één seizoen Champions League (2013-2014: 17)

Vijf keer topscorer Champions League: (2007-2008: 8 goals; 2012-2013: 12 goals; 2013-2014: 17 goals, 2014-2015: 10 goals, 2015-2016: 16 goals)

Topscorer aller tijden Champions League: 96 goals

Topscorer Engeland (2008, 31 goals)

Drie keer topscorer Spanje (2011: 41 goals 2014: 31 goals, 2015: 48 goals)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234