Maandag 05/12/2022

Verrassende confrontaties

Het Antwerpse Provinciehuis wordt dezer dagen gesloopt. Een uitgelezen moment om de kunstcollectie te tonen. Dat gebeurt in dialoog met werken uit het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen.

'De Modernen. Duo's' tot 20 april 2014 in Koningin Fabiolazaal, Jezusstraat 28, Antwerpen. Di-zo 10-17u., za tot 18u. Ma gesloten. Gratis bezoekersgids. www.kmska.be

De collectie moderne kunst van de provincie Antwerpen is een goed bewaard geheim. De verzameling hing tot voor kort in gangen en bureaus van het Provinciehuis aan het Harmoniepark in Antwerpen en bleef dus meestal verborgen voor het grote publiek. Het Provinciehuis, dat dateert van de jaren zeventig, is inmiddels ontruimd en klaar voor de sloop. In de plaats komt een spectaculaire nieuwbouw: een deels gedraaide toren, ontworpen door Xaveer De Geyter Architects.

Uit de kunstcollectie van de provincie - ruim 1.400 stuks rijk - is nu een selectie gemaakt die getoond wordt in dialoog met werken uit het Antwerpse Koninklijk Museum voor Schone Kunsten. Het KMSKA, dat tot eind 2017 gesloten is voor restauratie en uitbreiding, toont al voor de vijfde keer een greep uit zijn negentiende- en twintigste-eeuwse collectie in de Koningin Fabiolazaal, vlak bij de Meir. Onder de noemerDe Modernen. Duo'szijn nu 65 werken samengebracht van vijftig kunstenaars - de helft uit KMSKA, de andere helft uit de provinciale kunstcollectie. Dat heeft dertig vaak verrassende en boeiende confrontaties opgeleverd uit de periode 1866-2001.

Confrontatie

De kunstcollectie van de provincie Antwerpen bestaat voor een groot deel uit schenkingen, maar vanaf 1971 werden ook aankopen gedaan. In 1979 werd er bovendien een adviescommissie in het leven geroepen. Jaarlijks was er een budget van om en bij de 40.000 euro tot het aankoopbeleid in 2011 werd stopgezet. Niet alles in de Koningin Fabiolazaal is top, maar er is toch veel verrassends en onbekends te zien, ook uit de reserves van het KMSKA.

Curatoren Siska Beele en Bob Daems hebben werken bijeengebracht die hetzelfde thema hebben en visuele overeenkomsten vertonen. Maar soms gaat het ook om twee werken van dezelfde kunstenaar, dan weer is er sprake van een los verband of een heuse confrontatie.

De tentoonstelling begint met een dialoog tussen een nagenoeg monochroom zwart doek van Jef Verheyen uit 1959 en één van deVenice Lightboxes(1999) van David Claerbout, een opmerkelijke foto van Venetië in het donker. Ons oog went langzaam aan de duisternis en het duurt een tijd vooraleer we contouren beginnen te onderscheiden. "We vragen geduld en aandacht van de kijker", zegt Siska Beele. "Goed en rustig kijken, daar gaan deze confrontaties over."

Schatkamer

Voorts ontstaan er verrassende dialogen tussen stadsgezichten van Bert De Beul en Hendrik Leys, nagenoeg abstracte composities van Hans Hartung en Koen van den Broek, vrouwenportretten van Anne-Mie Van Kerckhoven en de vergeten Alice Frey, en kubistische huizen van de onderschatte René Guiette en Cedric Morris. Bij Jan Cockx' portret van de kunstcriticus Roger Avermaete (1919) enDe Metropoliet van Messaredoor Kees van Dongen (1925) spatten de kleuren van het doek.

Bovendien zijn er boeiende ontdekkingen te doen: een sensueel stilleven van de veronachtzaamde Walter Vaes, een Vermeerachtig interieur van de onbekende Amerikaanse schilder Richard Miller, en een Metropolisachtig, visionair schilderij van Edmond Van Dooren. Voeg daarbij Paul Joostens, Marcel Mariën, E.L.T. Mesens, Jozef Peeters, Michel Seuphor, de Catalaanse beeldhouwer Josep Maria Subirachs en Fred Bervoets en je hebt een fraai ensemble.

Deze expositie toont aan hoe collecties elkaar kunnen versterken. Het is misschien een idee om ook eens te grasduinen in de schatkamer van het Stedelijk Prentenkabinet of de collectie van het M HKA en daar soortgelijke expo's uit te puren.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234