Woensdag 30/11/2022

Verrassend pure zigeunerflamenco

Luik

Van onze medewerker

André Fonteyne

Vorig jaar ontving de stad Luik voor het eerst sinds onheuglijk lang flamencoartiesten in haar midden. Zanger El Pirri (58) en gitarist Norberto Torres (41) maakten zo'n indruk dat ze een jaar later mochten terugkomen, nu met nog een danseres en een tweede zanger erbij. De eerst aangekondigde Pescaíto moest met een verstuikte enkel verstek geven en zijn begeleider bleef dan ook thuis.

Toen bekend werd dat een kind van 14 met haar vader als vervangers optraden, waren we er even niet gerust op. Ten onrechte, zo bleek. Het danseresje, Etana, en haar vader, Alejandro El Kasty (gitanowoord voor houtblok), komen allebei uit de meest pittoreske maar tevens armste zigeunerbuurt van Almería: la Chanca. El Pirri woont er vlakbij, in een grot aan de voet van de alcazaba, het Moorse kasteel dat hoog boven de stad uitsteekt. Daar word je met flamenco grootgebracht, en Etana heeft het in haar bloed. Uiteraard te jong om 'diepe' cantes te vertolken, danste ze des te onstuimiger en toch beheerst op feestelijke ritmen. Eerst wat ongemakkelijk op een niet zo feilloze 'soleá por bulería', maar daarna, aangemoedigd door het gulle applaus, met meer zelfvertrouwen en een verbluffende overgave op tango's en bulería's.

In Almería had ze onlangs de revelatieprijs als 'aankomend talent' gewonnen en haar vader wilde duidelijk bewijzen dat het verdiend was: hij ondersteunde zijn dochter met stevige, snelle palmas (ritmisch handgeklap), hierin overigens goed bijgestaan door El Pirri. El Kasty zong erg gedreven, haast wild, en met een vervaarlijk rauwe stem. Ook El Pirri heeft zo'n berookte gitanostem. Net als vorig jaar werd je getroffen door zijn kracht en tevens heldere articulatie. Je hoorde klassieke copla's maar ook origineel werk, vooral in de fandango's. Zijn voorkeur gaat niet zozeer naar de feestelijke genres, wel naar subtielere melodieën, met veel melismen en nuanceringen: taranta's, langzame soleares, tiento's, granaína's en een zelden gezongen zambra-milonga, waar hij echt mee ontroerde.

Gitarist Norberto Torres is zeker geen virtuoos (dat besefte je meer bepaald in de bulería's), maar hij creëert mooie motieven en variaties, vooral in de granaína. El Pirri hadden we graag in de diepste van alle cantes gehoord, de siguiriya, wat trouwens op het programma stond. Helaas werd het concert even stilgelegd door de organisator om eindeloze tombola-uitslagen mee te delen, en na dat rumoer zing je natuurlijk geen siguiriya meer.

WIE: El Pirri, Etana en Alejandro Kasty WAAR EN WANNEER: Luik, Centre Culturel de Chênée, vrijdag 30 augustusONS OORDEEL: Pure zigeunerflamenco uit Almería. Authentieker kon niet.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234