Vrijdag 23/04/2021

NieuwsVaccinatie

Verplichte vaccinatie ‘noodzakelijk in democratische samenleving’, oordeelt Mensenrechtenhof

null Beeld Bob Van Mol
Beeld Bob Van Mol

Een verplichte vaccinatie is "noodzakelijk in een democratische samenleving". Dat stelde de Grote Kamer van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens vandaag in een arrest.

Dat arrest kwam er nadat ouders van kinderen die in Tsjechië geweigerd waren op de kleuterschool omdat ze niet gevaccineerd waren, naar het Hof zijn gestapt.

“In de huidige coronapandemie versterkt dit arrest de mogelijkheid van een vaccinatieplicht”, meent juridisch expert Nicolas Hervieu. In zijn arrest wijst het Hof volgens Hervieu op “de algemene consensus over de gunstige effecten van vaccinatie, die niet op de helling worden geplaatst door onvermijdelijke secondaire effecten”. De Europese rechters onderschrijven ook “het solidariteitsprincipe, dat kan rechtvaardigen dat men vaccinatie voor iedereen verplicht, ook voor zij die zich minder bedreigd voelen door de ziekte, wanneer het erom gaat de meest kwetsbare mensen te beschermen”.

Geen schending

Het Hof stelt ook vast dat Tsjechische kinderen al verplicht gevaccineerd worden tegen negen ziektes , waaronder tetanus en difterie. Die verplichting vormt geen schending van de bepalingen in het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens over “het recht op respect voor het privéleven”.

“Het vaccinatiebeleid streeft de legitieme doelstellingen op vlak van de bescherming van de volksgezondheid en de rechten van anderen na, in de zin dat ze zowel zij die gevaccineerd worden beschermen als zij die zich om medische redenen niet kunnen laten vaccineren”, stelt het Hof. Zij zijn afhankelijk van collectieve immuniteit om zich te beschermen tegen ernstige ziektes. Beroep tegen arresten van de Grote Kamer is niet mogelijk.

Ook bij ons pleiten sommigen voor een verplichte vaccinatie, meer specifiek voor het zorgpersoneel. Vooral in het Brusselse staan zij twijfelachtig tegenover de vaccinatie en wordt er nagedacht over een verplichting.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234