Dinsdag 26/01/2021

Update

Verplichte ijkingsproef voor wie naar hoger onderwijs wil

Onderwijsminister Pascal Smet (sp.a).Beeld BELGA

Wie een opleiding hoger onderwijs wil starten, zal in de toekomst verplicht worden een ijkingsproef af te leggen. Die ijkingsproef moet aantonen of de student over de juiste startcompetenties beschikt om een bepaalde richting te volgen. Het gaat wel om een niet-bindende proef. Wie niet slaagt, kan zich dus toch nog inschrijven. Bedoeling is om het principe stapsgewijs in te voeren. Een concrete timing is er nog niet. Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet heeft daarover een principeakkoord met de hoofden van het secundair en het hoger onderwijs in Vlaanderen.

Er gaan al langer stemmen op om een oriënterend examen in te voeren bij de overgang van het secundair onderwijs naar het hoger onderwijs. Er bestond discussie over de vorm van het examen en of het resultaat bindend moest zijn of niet. Over het centrale doel is iedereen het wel grotendeels eens: een betere oriëntering bij de studiekeuze. Wanneer meer studenten de opleiding kiezen die bij hen past, zouden ook de lage slaagpercentages in het eerste jaar verbeteren, is de achterliggende redenering.

In antwoord op een vraag van LDD-parlementslid Boudewijn Bouckaert heeft onderwijsminister Pascal Smet nu laten verstaan dat hij een principeakkoord heeft met de top van het secundair en hoger onderwijs. "Er komt geen oriëntatieproef aan het einde van het secundair onderwijs. Maar er is afgesproken dat we gaan naar een verplichte niet-bindende ijkingsproef bij de inschrijving in het hoger onderwijs", legt Smet uit aan Belga.

Studenten zo goed mogelijk oriënteren
Doel blijft studenten zo goed mogelijk te oriënteren. Bedoeling is om voor de start van de opleiding een beeld te krijgen of iemand de startcompetenties heeft om opleiding X of Y te volgen. "Maar de proef is niet-bindend. Wie gemotiveerd is, kan zich bij een slecht resultaat toch inschrijven en bijvoorbeeld beslissen om zich bij te werken", legt minister Smet uit. De sp.a-minister benadrukt ook dat het systeem stapsgewijs zal ingevoerd worden. Een concrete timing voor de invoering is er nog niet.

Vraagsteller Boudewijn Bouckaert spreekt van "een stap in de goede richting". "Toch wijs ik erop dat we al jaren hebben moeten aandringen op afdoende remedies voor de hoge mislukkingscijfers", aldus Bouckaert.

"Concurrentie vermijden"
Zowel de Universiteit Antwerpen als de Karel de Grotehogeschool benadrukken in een reactie dat een ijkingsproef slechts één element mag zijn in een breder oriëntatieproces. Volgens de universiteit moet het examen ook op Vlaams niveau georganiseerd worden, "om concurrentie te vermijden", zegt rector Alain Verschoren.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234