Vrijdag 14/08/2020

arbeidsmarkt

"Verplicht klussen voor langdurig werklozen"

Langdurig werklozen zouden bijvoorbeeld ingezet kunnen worden bij de Voedselbanken.Beeld ANP

Moeten langdurig werklozen binnenkort klusjes uitvoeren om zo te timmeren aan de weg terug? De meerderheidspartijen zijn in principe voor. Open Vld legt het voorstel weer op tafel.

Terwijl bedrijven volop zoeken naar goede werkkrachten, blijft het aantal langdurig werklozen in ons land hoog. Bijna 100.000 Belgen zitten langer dan twee jaar zonder werk, eind vorig jaar stonden er 40.000 vacatures open in Vlaanderen alleen al. Premier Charles Michel (MR) kondigde in januari aan dat hij maatregelen wilde nemen om iets te doen aan die mismatch op de arbeidsmarkt. 

Open Vld pikt hier nu op in door de gemeenschapsdienst voor werklozen weer op tafel te leggen via een nieuw wetsvoorstel. De maatregel staat nauwkeurig beschreven in het regeerakkoord, maar bleef tot nu toe dode letter. 

Alle coalitiepartners blijven in principe voorstander. "Als de liberalen dit willen pushen, is dat een goede zaak", klinkt het bij N-VA. MR-fractieleider David Clarinval diende tijdens de vorige legislatuur al een gelijkaardig  wetsvoorstel in en wil nu het debat over de praktische uitwerking aangaan. Alleen CD&V toont zich een koele minnaar. 

"Niemand zit te wachten op het achterhaalde idee van de gemeenschapsdienst", zegt CD&V-Kamerlid Stefaan Vercamer op Twitter. "Een activeringstraject op maat is de te volgen weg en duurzamer. Bestaande Instrumenten voor zo'n traject (vrijwilligerswerk, werkervaring, arbeidszorg...) worden daarbij nu al goed ingezet."

Lees ook het standpunt van Bart Eeckhout: Gemeenschapsdienst biedt geen uitweg voor werklozen

Hondenasiel

Het idee is eenvoudig: wie langer dan twee jaar geen job heeft, kan verplicht worden om twee halve dagen per week klusjes te verrichten. Boodschappen doen voor ouderen, kleinere taken uitvoeren in een school, helpen in een hondenasiel. De bedoeling is telkens dat de gemeenschap hier wel bij vaart.

"Maar dit moet vooral een opstap zijn voor de werklozen zelf", voert Open Vld-Kamerlid Egbert Lachaert aan. "Ze geraken uit hun sociale isolement, krijgen weer wat regelmaat en kunnen weer enige ervaring opdoen. Het klinkt als een harde maatregel, maar dat is het niet. Dit moet ook ergens toe leiden."  

Hij haalt het voorbeeld aan van Rotterdam, waar de gemeenschapsdienst al langer bestaat. "Daar krijgen de mensen een lijst met klussen waaruit ze kunnen kiezen. Zo vermijd je dat ze ook taken moeten uitvoeren die ze echt niet willen." 

Tegenover het geleverde werk staat geen vergoeding. Wie weigert mee te werken, kan zijn uitkering geschorst zien. Let wel, niet élke werkloze zal verplicht worden. Wie bijvoorbeeld psychosociale problemen heeft, kan beter eerst op dat vlak geholpen worden. 

Open Vld-Kamerlid Egbert Lachaert.Beeld BELGA

Gemeenschapsdienst bestaat al sinds 2016 bij leefloners. Het OCMW stelt voor hen een integratietraject op, waar in bepaalde gevallen vrijwilligerswerk in is opgenomen. Dat gebeurt steeds in onderling overleg.

Komt er nu ook een doorbraak voor werklozen? Sinds 2015 zit er geen schot meer in de zaak. Federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V) nam contact op met zijn Waalse, Brusselse en Vlaamse collega's om samen een regeling uit te werken. De activering van werklozen is een regionale bevoegdheid. Enkel Vlaams minister Philippe Muyters (N-VA) toonde zich bereid om hier aan mee te werken. 

Gebonden

Peeters zegt nu dat hij daarom met handen en voeten gebonden is. "We kunnen juridisch geen initiatief nemen zonder akkoord met de regio's", zegt zijn woordvoerster Miet Deckers. Ze noemt het Open Vld-voorstel "overbodig", omdat er wettelijk al heel wat mogelijk is.  

Lachaert spreekt de lezing van Peeters tegen. "Laat ons dat pingpongspel tussen de verschillende niveaus stoppen", zegt hij. "We kunnen federaal wel degelijk stappen zetten. De uitwerking kan dan later volgen door de gewesten. Het einde van de legislatuur in zicht, het wordt tijd om hier werk van te maken." 

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234