Donderdag 21/11/2019

Verpleegkundescholen willen langere opleiding

De opleidingshoofden van de bacheloropleidingen vroed- en verpleegkunde pleiten ervoor om de driejarige opleiding met een jaar te verlengen. 'We kunnen niet op drie jaar afwerken wat men van ons vraagt.'

Volgens een Europese richtlijn die de erkenning van beroepskwalificaties bepaalt, moet een student in de opleiding professionele bachelor in de verpleegkunde of de vroedkunde ten minste de helft van de opleidingsuren besteden aan praktijk. Dat zijn dus minimum 2.300 uren, gespreid over minstens drie jaar. Op dit moment wordt er in de opleiding zo'n 1.300 uur aan stage besteed, volgens Europa 1.000 uur te weinig. Volgens berekeningen van de onderwijsinstellingen betekent dit dat in de toekomst 58 van de 75 lesweken naar stage moeten gaan. En dat is haast onmogelijk, zegt departementshoofd Luc Van Gorp van de Katholieke Hogeschool Limburg. "Er moet nog voldoende ruimte zijn om het theoretisch pakket mee te geven."

De opleiding verpleeg- en vroedkunde staat onder spanning, bevestigt coördinator Ann Cleerbout van de Karel de Grote-Hogeschool. "Het beroep is er de afgelopen jaren niet eenvoudiger op geworden: de groep oudere patiënten groeit, de technische bagage die we de studenten moeten meegeven wordt zwaarder. De zorgsector kampt met personeelstekort en een enorme werkdruk: ze verwachten dat studenten afstuderen als specialisten, en dat ze meteen ingewerkt zijn. We proberen te volgen, maar het programma zit al heel vol."

De kwaliteit van de opleidingen is op dit moment absoluut goed, stelt Van Gorp, "maar Europa dwingt ons in deze richting. We kunnen niet op drie jaar afwerken wat men van ons vraagt. We zien geen andere oplossing dan een verlenging van de opleiding. Als we ons niet in regel stellen met de Europese richtlijn, dreigt de wettigheid van de diploma's in het gedrang te komen."

De Vlaamse inrichtingen die de professionele bachelor verpleeg- en vroedkunde organiseren, hebben dit gemeenschappelijk standpunt via de Vlaamse Raad voor Hogescholen aan het kabinet van minister Smet (Onderwijs, sp.a) bezorgd. Volgens Smet is de manier waarop Europa de richtlijn bepaalt "een oude vorm van berekening. We werken in Vlaanderen al lang met studiepunten die je kan omzetten in werkbelasting." Smet plant overleg met de instellingen en met minister Jo Vandeurzen (Welzijn, CD&V).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234