Maandag 18/10/2021

Verplaetse wil helpen bij wederopbouw Kongolese staat

Monetair

Opnieuw bankrekening openen

Eregouverneur aan de slag als raadgever centrale bank Kongo

Volgende week reist Alfons Verplaetse, eregouverneur van de Nationale Bank, voor het eerst naar Kongo in het kader van zijn regeringsopdracht om zijn ervaring ter beschikking te stellen van de centrale bank van Kongo.

Om hoogte te krijgen van het land waar hij heen trekt, heeft hij al wat cijfers verzameld: "Het jaarinkomen per hoofd in Kongo bedraagt nu 3.500 frank. Tien jaar geleden was dat nog 8.000 frank. Sedert '92 is het reëel inkomen jaarlijks gemiddeld met 6 procent gedaald, de laatste twee jaar met meer dan 10 procent. Het overheidstekort bedraagt maar 3,8 procent van het bruto nationaal product: als er geen inkomen is, betalen ze de ambtenaren niet. Er bestaat in Kongo geen overheid meer, want ze wordt niet betaald."

Verplaetse wil in Kongo proberen 'eenvoudige economische mechanismen' op gang te brengen. "Zodat men opnieuw een bankrekening durft te openen. Nu doet men dat niet, want als de staat het weet, komt die meteen belastingen heffen. En men moet eerst betalen, dan pas kan men een bezwaarschrift indienen. Daarom werken mensen liever met bankbiljetten, maar die verliezen constant aan waarde. Dus wat doet men? Men werkt met dollars. In het centrum van Afrika heb je een gedollariseerde economie. Daaraan wil ik iets veranderen."

Verplaetse wil meewerken aan de heropbouw van een embryonaire staat, in de eerste plaats een onafhankelijke centrale bank die goed functioneert en transparant is, zodat er opnieuw wat vertrouwen kan groeien in binnen- en buitenland. Zoiets kan toch moeilijk als de machthebbers hem daarin niet steunen? Verplaetse: "De centrale bank is verantwoording verschuldigd aan 'la présidence'. Wie is dat? Dat weet ik niet, maar je hebt een gezag nodig. Ik heb meer vertrouwen in la présidence dan in de ministers. Die stellen te veel het eigenbelang boven dat van de staat."

Nochtans was de nationale bank lange jaren de persoonlijke portemonnee van een president die luisterde naar de naam Mobutu. "Ik heb dat nog gekend en inderdaad, het hele budget klopte door de zogenaamde voorschotten aan la présidence. Maar toen wist je nog waar het geld naartoe ging. In de tijd van vader Kabila werden biljetten in omloop gebracht buiten de centrale bank om. Ze werden gedrukt in Zuid-Amerika en je moest die aanvaarden onder dreiging van mitrailleurs. De centrale bank kan nu niet zeggen hoeveel biljetten er in omloop zijn. Het probleem is dat de hovelingen van vroeger de bevrijders van nu zijn geworden. Zo wordt het land leeggezogen. De rijkdom wordt absoluut niet verdeeld onder de mensen." JVD

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234