Maandag 27/01/2020

Veroorzaakt Ground Zero kanker?

Bijna dertien jaar na de aanslagen op de WTC-torens hebben 2.518 reddingswerkers van toen kanker, terwijl dat er vorig jaar 'nog maar' 1.140 waren. Volgens specialisten werden ze 'hoogstwaarschijnlijk' ziek door de schadelijke stoffen die tussen het puin vrijkwamen.

Op 11 september 2001 boorden twee vliegtuigen zich in de Twin Towers van het World Trade Center in New York. Bij die aanslagen van terreurgroep Al Qaeda kwamen bijna 3.000 mensen om het leven, maar dat dodenaantal zou nu - bijna dertien jaar later - nog fors kunnen oplopen.

Ruim 2.500 mensen die betrokken waren bij de reddingsacties kregen immers te horen dat ze kanker hebben. Vorig jaar was er nog sprake van 1.140 brandweermannen, agenten en verplegers met kanker, maar dat aantal steeg nu angstwekkend tot 2.518, op een totaal van 37.000 mensen die op Ground Zero hulp boden.

De reddingswerkers hebben vooral longkanker, prostaatkanker, schildklierkanker en leukemie. Volgens epidemiologen werd bij personen die destijds meehielpen met het opruimen van het puin duidelijk meer kanker vastgesteld dan wat als 'normaal' beschouwd wordt bij de rest van de bevolking.

400 ton asbest

De tumoren werden volgens specialisten hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door de stofwolk die boven het puin hing. Zo werden hulpverleners blootgesteld aan benzeen, dioxine en andere schadelijke chemische stoffen.

Ook de 400 ton asbest die gebruikt werd bij de bouw van de torens kwam na de aanslagen in de lucht terecht. Blootstelling aan asbest kan de levensbedreigende ziektes asbestose (stoflong) en mesothelioom (een vorm van longkanker) veroorzaken.

Een 63-jarige gepensioneerde brandweerman die lijdt aan een longaandoening en ongeneeslijke pancreaskanker kreeg onlangs ruim 1 miljoen euro van het slachtofferfonds. De man werkte een week op Ground Zero na 9/11. "Ik wist die dag dat veel mensen ziek zouden worden", zegt hij.

Tot dusver heeft het slachtofferfonds 115 kankerpatiënten vergoed voor ruim 30 miljoen euro.

De vooraanstaande Belgische oncoloog Jacques De Grève van het UZ in Brussel betwijfelt echter of al die kankergevallen te wijten zijn aan de schadelijke stoffen die vrijkwamen door de instorting van de WTC-torens. "Als er bij 2.500 van de 37.000 werkers nu kanker wordt vastgesteld, dan is dat nog altijd veel minder dan 10 procent en dus geen uitzonderlijk hoog cijfer over de verlopen termijn. Er zal dus moeten uitgezocht worden hoeveel mensen er ook zonder de ramp kanker zouden hebben gekregen", zegt De Grève.

"Dan pas is een vergelijking mogelijk. Dat zal dus zeker nog een punt van discussie worden. Bovendien worden de meeste tumoren nog altijd veroorzaakt door een langere blootstelling aan allerlei kankerverwekkende stoffen, terwijl het hier duidelijk om een relatief tijdelijke blootstelling gaat. Ook heeft een carcinoom (een kwaadaardige woekering van cellen, red.) tijd nodig om zich te ontwikkelen en is dertien jaar na datum nog altijd een korte periode, zeker als het gaat om mensen die in aanraking zijn gekomen met asbest. Bij hen duurt dit meestal veel langer, tussen twintig en veertig jaar, voor de kanker zich ontwikkelt."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234