Zondag 04/06/2023

Video

Veroordeelde Syriëstrijder met enkelband die verdween, is weer gevat

Vilvoords burgemeester Hans Bonte. Beeld PHOTO_NEWS
Vilvoords burgemeester Hans Bonte.Beeld PHOTO_NEWS

Een Syriëstrijder uit Vilvoorde die terugkeerde en door de rechtbank is veroordeeld, kreeg als gunstmaatregel een enkelband, maar is even van de radar verdwenen. Dat zegt burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte. Gisteren werd de man weer opgepakt door de lokale politie. Bonte vraagt dat minister van Justitie Koen Geens alle gunstmaatregelen voor teruggekeerde Syriëstrijders intrekt.

"Het gaat om een teruggekeerde Syriëstrijder die veroordeeld is tot een gevangenisstraf maar als gunstmaatregel een enkelband kreeg", zegt een boze Bonte. "Wie haalt het in zijn hoofd om dit in de huidige context toe te laten?", zegt Bonte aan Belga. De man werd na een zoektocht alsnog opgepakt door de politiezone VIMA (Vilvoorde-Machelen). "Het is compleet onbegrijpelijk en onverantwoord dat in tijden van terreurdreiging men op deze manier terugkeerders uit het oog verliest".

Bonte maakt vandaag een gedetailleerd verslag van het incident, dat zich gisteren zou hebben voorgedaan, over aan het comité P met het dringend verzoek dit snel te analyseren. "Dergelijke incidenten, die echt gevaar inhouden, moeten direct en definitief de wereld uit", zegt hij.

"Geen sluitende controle"

Op Radio 1 riep Bonte op tot kalmte. "Alles is onder controle; laten we kalm blijven." Wel dringt hij erop aan dat de federale regering met directe ingang de gunstmaatregel intrekt van het elektronisch toezicht voor alle teruggekeerde Syriëstrijders die vandaag genieten van een enkelband.

"Het is absurd dat terugkeerders in het huidige klimaat, dat de samenleving in zijn greep heeft, onder gunstmaatregelen vallen en kunnen thuisblijven zonder dat er direct contact is met de politiediensten", zo zei hij. "Ik wil van dit griezelige verhaal gebruik maken om de minister op te roepen om dat gunstregime af te schaffen. Het is duidelijk dat een enkelband geen sluitende controle garandeert, en dat kunnen we in tijden als deze missen als kiespijn."

Geens: "Gaf vorige week al opdracht veroordeelde Syriëstrijders uit te sluiten van elektronisch toezicht"

Minister van Justitie Koen Geens heeft vorige week al opdracht gegeven om veroordeelde Syriëstrijders effectief uit te sluiten van het toepassingsgebied van elektronisch toezicht in het kader van de strafuitvoering. Dat zegt zijn kabinet.

"De minister heeft vorige week reeds zijn administratie gevraagd de omzendbrief hiertoe aan te passen en veroordeelde Syriëstrijders effectief uit te sluiten van het toepassingsgebied van elektronisch toezicht in het kader van de strafuitvoering", luidt het op het kabinet-Justitie.

De omzendbrief wordt nog aangepast en zal gelden voor nieuwe veroordeelden en voor veroordeelden van wie het vonnis nog in uitvoering is en waarvan de strafuitvoeringsmodaliteiten dus nog niet zijn bepaald, luidt het nog op het kabinet.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234