Woensdag 19/02/2020

Kindermisbruik

Veroordeelde pedofiele pater opnieuw verdacht van kindermisbruik

Nadat pater Luk D. (50) in juni terugreisde naar België, werd in de Centraal Afrikaanse Republiek een klacht tegen hem ingediend wegens kindermisbruik.Beeld RV

Een pedofiele pater die in 2012 werd veroordeeld nadat hij kinderen misbruikte in het internaat van een Gentse school, is opnieuw verdacht van kindermisbruik. Na zijn veroordeling in ons land mocht pater Luk D. (50) van de broeders Salesianen voor Caritas aan de slag in de Centraal-Afrikaanse Republiek, om er te werken met kwetsbare jongeren. Kort na zijn vertrek uit dat land, afgelopen zomer, opende het gerecht er een onderzoek. De pater wordt verdacht van misbruik van meerdere kinderen.

De feiten in ons land gebeurden al in 2001 in het internaat van de Don Bosco-scholen in Gent. De man betastte er in de slaapzaal jongens van 12 en 13 jaar onder de lakens. Hij bekende het misbruik nadat de kinderen naar de directie stapten. Hij werd ontslagen als opvoeder en moest een behandeling volgen. 

Er werd geen klacht ingediend bij het gerecht en de feiten kwamen pas aan het licht nadat een andere opvoeder in 2010 naar het gerecht stapte. 

Contact met minderjarigen

De beschuldiging van verkrachting achtte de Gentse rechtbank toen niet bewezen, maar Luk D., toen 43 jaar, kreeg wel 18 maanden celstraf met uitstel wegens aanranding en bezit van kinderporno, in 2009 aangetroffen op zijn computer. Hij verloor vijf jaar lang zijn burgerrechten én mocht tien jaar lang geen functie uitoefenen waarbij hij in contact kwam met minderjarigen.

De orde van de Salesianen reageerde in 2012 geschokt na de veroordeling. “Ons ideaal is voor jonge mensen een verschil maken op een constructieve manier”, zei woordvoerder Carlo Loots toen. “Deze broeder heeft op een destructieve manier ingegrepen in het leven van jonge mensen.”

De pater stond in de Centraal Afrikaanse Republiek aan het hoofd van een missie voor Caritas en werkte er met kinderen uit kwetsbare gezinnen.Beeld RV

Maar amper één jaar later, in 2013, kreeg de pater de kans om op missie te gaan naar de Centraal-Afrikaanse Republiek. Hij was er voor Caritas in de stad Kaga Bandoro verantwoordelijk voor voedselbedeling en fundraising en kwam in die functie ook in contact met kwetsbare jongeren. In 2015 kreeg hij een coördinerende functie en werd in Bangui verantwoordelijke van Caritas Centreafrique. 

Terug in België

Afgelopen zomer, in juni, verliet de pater het Afrikaanse land. Op 7 oktober, werd bij het gerecht in de stad Bangui een klacht ingediend voor kindermisbruik. Het gaat mogelijk om meerdere kinderen, zowel in de stad Kaga Bandoro als in Bangui.  Ondertussen woont de pater opnieuw in ons land.

Enkele hulporganisaties in de Centraal Afrikaanse Republiek hebben als gevolg van de zaak alvast uit voorzorg hun samenwerking met Caritas stopgezet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234