Zaterdag 11/07/2020

Vier vragen

Veroordeelde ‘parachutemoord’ kan vervroegd vrijkomen: ‘Een kans om te bekennen’

Jef Vermassen is de advocaat van de nabestaanden.Beeld Vertommen

Negen jaar geleden hield de ‘parachutemoord’ Vlaanderen in de greep. Els Clottemans, die veroordeeld werd voor de moord op haar liefdesrivale, komt sinds september in aanmerking voor vervroegde vrijlating. Jef Vermassen, de advocaat van de nabestaanden, vraagt dat ze nu schuld bekent.  

Wat vindt u ervan dat Clottemans vervroegd zou vrijkomen? 

“Dat vraagt ze nog niet. Ze heeft een beperkte detentie aangevraagd. Dat betekent dat ze elke dag de gevangenis zou mogen verlaten en ’s avonds zou moeten terugkeren. Dat is een mogelijkheid om te testen of een veroordeelde zich aan de regels kan houden en klaar is om vervroegd vrij te komen. 

“Natuurlijk is het wettelijk haar recht om dat te vragen. Maar wij hopen dat de beperkte detentie haar niet wordt toegekend. De wet zegt dat er geen ‘tegenindicaties’ mogen zijn. Wat daarin meespeelt, is haar houding tegenover de verwanten van het slachtoffer. Voor zover we weten heeft ze tot vandaag nog niet bekend. Ze is schuldig bevonden en veroordeeld, weliswaar zonder harde bewijzen, maar door ‘eensluidende vermoedens’. Als ze niet bekent, heeft ze geen respect voor de nabestaanden.” 

Volgende week dinsdag is er een zitting van de strafuitvoeringsrechtbank. Het is mogelijk dat ze dat daar wel doet. 

“Mocht ze nu of dinsdag bekennen, dan zou dat een behoorlijke stap vooruit zijn. Ze heeft op een bepaald ogenblik gezegd dat mijn cliënt, Jan De Wilde, de dader is. Daarna is ze verder gegaan en heeft ze gesuggereerd dat de dochter van toen 14 de daderes was. Dat zij door haar beticht zijn, vind ik gruwelijk. Ik hoop dat de strafuitvoeringsrechtbank daar rekening mee houdt.  

“Het grote probleem is dat de wettelijke procedure voor de strafuitvoeringsrechtbank voorziet dat de burgerlijke partij enkel in het eerste stuk van de zitting binnen mag. Daar mogen wij maatregelen suggereren. Een ervan is een actieradius waar de veroordeelde buiten moet blijven. Ook zou ze maandelijks een bedrag moeten betalen als ze een inkomen heeft, maar dat interesseert ons eigenlijk niet. 

“Wanneer tijdens de zitting de vraag gesteld wordt over de ‘tegenindicaties’, moet de burgerlijke partij buiten. Wij gaan dus nooit weten hoe ze zich in de gevangenis gedraagt of wat haar houding tegenover de nabestaanden is. Ik vind dat dat essentieel is, alleen nog maar voor de rouwverwerking.” 

 Hoe gaat uw cliënt hiermee om? 

“Het feit dat dit weer opgerakeld wordt, is natuurlijk ontzettend pijnlijk. Ook voor de dochter, die intussen meerderjarig is en dinsdag naar de zitting zal komen. Die hele lijdensweg komt weer naar boven. Er zijn nog steeds mensen die denken dat Clottemans onschuldig is. Dat ze kwaad op mij zijn, vind ik geen probleem. Ik krijg er ook nog geregeld vragen over. Maar daarom vragen mijn cliënten dus dat ze eindelijk zou bekennen.” 

De ‘parachutemoord’ kreeg enorm veel media-aandacht. Bent u daar nu ook bang voor? 

“Niet op de zitting, want we mogen daar dus niets zeggen. Wat er daarna gebeurt, als we buitenkomen, weet ik ook niet. Maar het mediacircus is al bezig. U bent de zoveelste die me vandaag belt.”  

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234