Woensdag 21/10/2020

Veroordeelde illegaal die man doodstak opnieuw voor rechter

Voor het Antwerpse hof van assisen start vrijdag het proces van Mimoun Zarhaoui (37), die vorig jaar bij verstek veroordeeld werd tot dertig jaar cel voor de doodslag op Ahmed Deriouch (40).

Doodgestoken met bierflesje
Het slachtoffer werd bijna vier jaar geleden met een gebroken bierflesje dood gestoken in zijn studio aan de Venusstraat in Antwerpen. De beschuldigde tekende verzet aan tegen zijn veroordeling en krijgt nu een nieuw proces. Hij ontkende tijdens het onderzoek dat hij de dader was.

Illegaal in België
Mimoun leed op het moment van de feiten een marginaal bestaan. De Marokkaan was illegaal in het land, had geen inkomsten, geen onderdak en was verslaafd aan drank en drugs. Hij sliep op het moment van de feiten op de sofa van Ahmed, die zich zijn lot aantrok. Toen het lichaam van het slachtoffer op 5 februari 2005 werd aangetroffen, duurde het dan ook niet lang voor de politie bij de beschuldigde uitkwam. Tijdens zijn verhoor verklaarde hij dat het slachtoffer en zijn twee vrienden hem wilden verkrachten. Er was een gevecht ontstaan, waarbij hij zich met twee kapotte bierflesjes verdedigd had.

Andere daders?

Mimoun Zarhaoui beweerde dat hij het slachtoffer alleen maar aan zijn neus verwond had en dat hij daarna via het raam was gevlucht. Hij kon geen verklaring geven voor het feit dat Ahmeds lichaam een zeventigtal snij- en steekwonden vertoonde. Hij suggereerde dat de vrienden van het slachtoffer, een zekere Abdelazziz en Abdelkader, dat misschien wel gedaan hadden. De politie kon Abdelazziz opsporen. Hij verklaarde dat hij de dag voor de feiten even langs de studio van het slachtoffer was gegaan. Hij had er de beschuldigde gezien, die op de sofa lag. Ahmed had Mimoun allerlei scheldwoorden naar het hoofd geslingerd, waarop Abdelazziz vertrokken was. Hij wist niet waar de ruzie over ging en ontkende dat hij bij een vechtpartij betrokken was geweest. Abdelazziz kende bovendien geen Abdelkader, die door de politie ook nooit geïdentificeerd kon worden.

Beschuldigde gevlucht

De kamer van inbeschuldigingstelling (KI) verwees Mimoun in januari 2007 naar het hof van assisen voor doodslag. Op dat ogenblik was hij al met de noorderzon verdwenen. De raadkamer was vergeten om een beschikking tot gevangenneming uit te vaardigen, waardoor de KI hem in november 2006 noodgedwongen moest vrijlaten. Daarenboven kreeg hij van de Dienst Vreemdelingenzaken het bevel om het land te verlaten, omdat hij illegaal in België was. De beschuldigde werd op 9 januari vorig jaar bij verstek veroordeeld tot dertig jaar opsluiting, wat de maximumstraf is voor doodslag. Het hof vaardigde ook een bevel tot gevangenneming uit en hij werd internationaal geseind. Mimoun werd in juni gearresteerd in Madrid en werd uitgeleverd aan ons land. Hij tekende verzet aan op strafgebied, maar niet op burgerlijk gebied.

Nieuw assisenproces
Het nieuwe assisenproces van de beschuldigde zal wellicht vier dagen in beslag nemen. Voorzitter Dirk Thys leidt het proces in goede banen. Het openbaar ministerie wordt vertegenwoordigd door substituut-procureur-generaal Patrick Boyen. Meesters Mounir Souidi en Kris Luyckx nemen de verdediging van Mimoun op zich. (belga/vsv)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234