Zaterdag 10/06/2023

Verontwaardiging in Limburg na overlijden dakloze

Een man van 38 jaar is in de Hasseltse daklozenopvang overleden. De man, pas vrij uit de gevangenis, zou een tijdlang noodgedwongen op straat hebben geslapen.

Een bankje aan de Mouterijstraat in Hasselt. Dat fungeerde de afgelopen weken verschillende keren als bed voor J. V., een man van 38 jaar uit Borgloon. In september werd hij uit de gevangenis vrijgelaten. Maar meteen een nieuw dak boven zijn hoofd vinden, was volgens daklozenwerking De Trawanten geen evidentie.

In een Facebook-post klaagt de vzw aan dat J. V. pas na een week bij de opvang van het Limburgse Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAW) terechtkon. Na enkele dagen ging hij er niet meer heen en belandde hij weer op het bankje. "Maar omdat zijn toestand achteruitging, vroeg hij een heropname bij het CAW", zegt de vzw. "Helaas zou die pas na drie weken kunnen worden overwogen."

De gezondheidstoestand van J. V. verslechterde in tussentijd en leidde tot een opname in het ziekenhuis. Daar zou hij zijn behandeld voor een acute longontsteking. "Na drie dagen werd hij er ontslagen en kwam hij letterlijk weer op straat", schrijft de daklozenwerking. Die beweert dat er dringende telefoontjes nodig waren om hem weer in de opvang te krijgen. Daar verbleef hij nog steeds op 31 oktober, de dag van zijn dood.

Over de doodsoorzaak is er nog geen duidelijkheid, zegt Marcel Vanhex van De Trawanten. Op J. V.'s hobbelige weg naar opvang wil hij niet dieper ingaan. "We zijn de zaak zelf aan het onderzoeken en zullen pas vrijdag communiceren."

Gebrek aan middelen

De afgelopen maand klaagde de vzw nog over de situatie van daklozen in Hasselt. In drie jaar tijd zouden in de stad 24 daklozen in het ziekenhuis gestorven zijn. "Een groeiend probleem", klonk het toen in Het Belang van Limburg. "De daklozencoördinator binnen het OCMW doet wat ze kan, maar vaak ontbreken de middelen." Zowel het CAW als het OCMW willen, omwille van hun beroepsgeheim en uit respect voor de privacy van J. V. en zijn nabestaanden, niet dieper ingaan op wat ze een zeer spijtige zaak noemen. Beide instanties benadrukken wel dat de man niet aan zijn lot is overgelaten. Volgens hen liepen er meerdere hulptrajecten voor hem, zowel in Borgloon als in Hasselt.

"We proberen iedereen te helpen en geven mensen indien nodig een tweede, derde, vierde, vijfde... kans. Maar helaas lopen er toch soms dingen mis in een traject", zegt operationeel directeur Johan Huygen van het CAW. OCMW-secretaris Peter Vanaken beaamt dat en zegt dat mensen in zo'n traject ook een eigen aandeel hebben. Beiden stellen dat de dak- en thuislozenopvang in Hasselt goed is georganiseerd.

Op de opvang in Hasselt klonk vorige week nog kritiek, toen de OCMW-raad voor het tweede jaar op rij besliste om een specifieke groep daklozen met drugs- en agressieproblemen te laten bewaken door G4S. "Zorg voor kwetsbare groepen wijs je niet toe aan een commerciële organisatie", reageerde de PVDA toen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234