Zondag 21/07/2019

"Verontrustend veel" wanbetalers in België

Het betalingsrisico in België ligt op een verontrustend niveau. Bijna de helft (42,6%) van alle uitstaande vorderingen wordt niet volgens de overeengekomen termijnen betaald. Zo'n 2,4 procent van alle rekeningen wordt zelfs niet betaald. Dat zegt Intrum Justitia, dat gespecialiseerd is in het beheer van kredieten. Overheidsinstanties en consumenten blijken de grootste groep wanbetalers.

Onderaan Europees klassement
Tegenover dezelfde periode vorig jaar gaat het om een stabilisering, "maar die ligt wel op een verontrustend hoog niveau", luidt het in een persbericht. België staat in de Europese betalingsindex op de 17de plaats van 27 landen. Portugal, Griekenland en Cyprus scoren het slechtst wat wanbetalers betreft. De Scandinavische landen scoren het best.

300 miljard verloren
In totaal ging in het Europese bedrijfsleven 300 miljard euro verloren door niet-betaalde rekeningen, berekende Intrum Justitia. "Dat is een recordbedrag en bijna evenveel als het bruto binnenlands product van België". Intrum Justitia vreest ook dat het probleem nog zal toenemen als gevolg van de kredietcrisis en de hoge inflatie.

7,7 miljard in België
In België gaat het om een verlies van 7,7 miljard euro voor de bedrijfswereld. Bijna de helft van de rekeningen (42,8%) wordt te laat betaald. Gemiddeld wordt hier na 52 dagen betaald. Particulieren betalen gemiddeld 6 dagen te laat, overheidsinstanties zelfs 26 dagen. Zo'n 2,4 procent van de rekeningen wordt zelfs helemaal niet betaald. Dat is meer dan het Europees gemiddelde (2%). Het grootste verlies (3,1%) doet zich voor op consumententransacties.

Geen probleem
De meeste Belgische bedrijven zien wanbetalers niet als een probleem: 10 procent van de ondernemingen ziet zijn voortbestaan bedreigd door wanbetalers, 48 procent vreest voor inkomensverlies, terwijl 51 procent geen enkel liquiditeitsprobleem ziet. Intrum Justitia pleit daarentegen voor een strak kredietbeleid en een duidelijke regelgeving betreffende wanbetalers.

Voorbeeldrol overheid
Overheidsinstanties zouden ook het goede voorbeeld moeten geven. "Als zij hun voorbeeldrol niet vervullen, dan zal de individuele consument niet geneigd zijn om zijn rekeningen binnen de betalingstermijn in te lossen. Hierdoor komt men al snel in een vicieuze cirkel terecht en dit heeft nefaste gevolgen voor de Europese en Belgische economie". (belga/bf)

Beeld UNKNOWN
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden