Woensdag 12/05/2021

Plattegronden

"Verontrustend dat minister Jambon geen probleem ziet"

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

Sp.a vindt het verontrustend dat minister van Veiligheid Jan Jambon er geen probleem mee heeft dat de plannen van gevoelige gebouwen en pijpleidingen op straat liggen. "Hij zegt dat er geen probleem is. Maar er is een gigantisch probleem. Na een half uurtje surfen heb ik gevoelige informatie gevonden over de de beveiliging van onze wapens, hoe die wapens worden opgeslagen en over anonieme voertuigen. En dat zijn maar enkele voorbeelden. De minister moet snel ingrijpen", aldus partijvoorzitter John Crombez in een reactie aan Belga.

De Morgen onthult donderdag dat er op site van de Regie der Gebouwen opnieuw gedetailleerde plannen van politie- en gerechtsgebouwen en het gedetailleerde grondplan van het militaire hoofdkwartier in Evere staan. Sp.a-Kamerlid Hans Bonte vraagt de interventie van Centrum voor Cybersecurity België (CCB) en de Computer Crime Unit (FCCU) om de veiligheid in de administraties over te nemen en wil dat er nagegaan wordt wat er is fout gegaan en wie daarvoor verantwoordelijk is.

In de krant reageren minister Jambon en zijn collega van Defensie Steven Vandeput ontwijkend. Volgens Jambon is er geen probleem. De plannen staan online in het kader van een lastenboek en dan kan dit, aldus de minister. Later besliste hij toch de documenten offline te halen. Wat de plannen van delen van het gebouw van de militaire inlichtingendienst ADIV betreft, luidt het bij Vandeput dat het om niet-geclassificeerde delen van het gebouw gaat waarin werken moesten worden uitgevoerd.

Verontrustend

Maar Hans Bonte vindt dit verontrustend "zeker in een periode van verhoogd alarm en nood aan meer veiligheid". Het Kamerlid is bezorgd voor de veiligheidsmensen - politie, cipiers, para's... De terreurdreiging situeert zich immers vooral ten aanzien van veiligheidsdiensten zoals politiekantoren, rechtbanken of militaire sites. Bonte wijst ook op de schade die dit mee kan brengen voor de internationale reputatie van Brussel als hoofdkwartier van nationale en internationale instellingen.

Offline

Bonte vraagt dat alle plannen meteen offline gehaald worden. Dan dienen de documenten gecategoriseerd te worden als publiek, toegankelijk via een inlogscherm, of geheim. De sp.a'er wijst er ook op dat het de rol van het CCB is om de gevoeligheid voor cyberveiligheid binnen de administraties aan te wakkeren. Hebben zij geprobeerd om de Regie der Gebouwen bewust te maken van het probleem? De FCCU moet onderzoeken of het online plaatsen van de documenten niet in strijd is met de regels van privacy, beroepsgeheim en geheimhoudingsplicht. "Er is reden om een PV te laten opmaken door de cyber crime unit (FCCU) en eventueel een strafonderzoek op te starten", besluit Bonte.

Partijvoorzitter Crombez vindt dat de bevoegde commissie Binnenlandse Zaken versneld moet bijeengeroepen worden over de kwestie en dat de minister daar zo snel als mogelijk tekst en uitleg moet komen geven.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234