Vrijdag 24/09/2021

Vernietiging Amazonewoud versnelt weer

De snelheid waarmee het Amazonewoud in Brazilië vernietigd wordt, is voor het eerst in vier jaar weer toegenomen. Dat heeft de regering van het Zuid-Amerikaanse land meegedeeld.

Door Thea Swierstra

SAO PAULO l Op satellietbeelden is te zien dat tussen augustus 2007 en juli dit jaar 12.000 vierkante kilometer bos is neergehaald. Dat is een gebied dat bijna zo groot is als Vlaanderen.

Volgens de overheidsinstantie Instituto Nacional de Pesquisas Espaciais (INPE), het nationaal ruimteonderzoeksinstituut, is dat 3,8 procent meer dan er de twaalf maanden ervoor vernield werd. Hoewel de toename beperkt lijkt, is er duidelijk sprake van een kentering. Sinds 2004 nam de kaalkap juist systematisch af. In dat jaar bereikte de ontbossing zijn dieptepunt met een gebied van 27.380 vierkante kilometer dat platgeslagen werd.

Greenpeace zag de stijging aankomen. "We volgen de situatie ter plaatse op de voet en wisten daarom eigenlijk eerder dit jaar al dat de ontbossing weer zou toenemen", zegt Daniela Montalto, verantwoordelijke van het Amazoneproject bij de actiegroep. "De stijging van de grondstofprijzen was voor ons het signaal. Bovendien was er meer vraag naar soja en rundvlees. Om hun inkomen te verhogen begonnen boeren akkers aan te leggen in de bossen."

De toestand toont aan dat de extra maatregelen die de sociaal-democratische president Luiz Inacio Lula da Silva vorig jaar december nam, onvoldoende hun vruchten afwerpen. Zo schroefde de regering de leningen terug van boeren in het Amazonegebied die niet aan de milieuvereisten voldoen. Vee dat in illegale gebieden graast, wordt in beslag genomen. Verder bestaan er plannen om drie nieuwe natuurreservaten te creëren.

Toch acht minister van Leefmilieu en stichter van de groene partij Carlos Minc de situatie niet zo dramatisch. Volgens hem was de ravage nog groter geweest als de regering die ingrepen niet had gedaan. "Velen hadden een stijging verwacht van 30 tot 40 procent. We zijn er dus in geslaagd de mate van ontbossing te stabiliseren." Al gaf de politicus wel toe dat dat niet genoeg is. "Ik wil wat dit betreft naar een nulniveau."

Eerder dit jaar ondertekende Minc een manifest om dat doel tegen 2020 te bereiken. Conservatiedirecteur Claudio Maretti van het World Wildlife Fund (WWF) vindt dat toch aan de magere kant. "De bedoeling is goed, maar het is te voorzichtig. Samen met acht andere non-gouvernementele organisaties pleiten wij ervoor om binnen zeven jaar al naar nul te gaan. Voor ons staat het licht nu echt wel op oranje."

Ook Montalto vindt dat de overheid dringend naar een hogere versnelling moet schakelen. "De regering stopt niet genoeg energie in het tegengaan van de ontbossing. Het duurt veel te lang voordat plannen geïmplementeerd worden. 80 procent van de houtkap is illegaal. Er moet dus duidelijk meer controle komen." Momenteel is het schaarse personeel vaak niet opgewassen tegen de duizenden - vaak zwaarbewapende - houthakkers en boeren.

Het kritieke moment is nu aangebroken, stelt Montalto. De bossen van de Amazone vormen immers de longen van de wereld. Zonder tropische wouden zou het broeikaseffect veel groter zijn en zou de klimaatverandering nog sneller verlopen. Bovendien is de ontbossing in het Amazonegebied verantwoordelijk voor 20 procent van de CO2-uitstoot. Mede daardoor is het land de vierde grootste milieuvervuiler ter wereld.

Daniela Montalto (Greenpeace):

Braziliaanse regering stopt niet genoeg energie in strijd tegen ontbossing

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234