Zaterdag 16/01/2021

Vermoorde tiener Littleton wordt geëerd als martelares

WASHINGTON.

BERT LANTING

De zeventienjarige Cassie Bernall is uitgegroeid tot een martelares voor het geloof. Op het Internet zijn rijen christelijke websites aan haar gewijd met gedichten als 'Jij ging met de lunch naar Huis'.

'Cassie was bereid om te sterven en nu rust ze in de armen van haar Redder, Jezus Christus. Ben jij bereid?', vraagt een van de websites waarop het gedode meisje uit Littleton wordt bezongen. De website blijkt al bijna een half miljoen bezoekers te hebben gehad.

De dood van het meisje, dat toen het met een pistool bedreigd werd, durfde uit te komen voor haar geloof, heeft een ongekende beweging losgemaakt onder christelijk Amerika. Voor haar begrafenis daagden mensen uit alle uithoeken van het land op en nu worden overal gebedsdiensten gehouden waar zij ten voorbeeld wordt gesteld voor de jeugd. Een gebedsdienst in een stadion in Michigan trok 73.000 jongeren, van wie sommigen in T-shirt met 'Ja, ik geloof!'

"Het is een fascinerend teken van de tijd, een bijna schokkende terugkeer naar de spiritualiteit waarvan veel sociale wetenschappers aannamen dat die vrijwel was verdwenen uit het 'post-christelijke' Amerika", constateert het conservatieve blad The Weekly Standard enthousiast.

Randall Balmer, hoogleraar in de theologie aan het Barnard College in New York, noemt de Bernall-verering inderdaad een "uniek fenomeen". Volgens hem is het voor het eerst sinds de Middeleeuwen dat in protestantse kringen stemmen opgaan om iemand tot martelares te verklaren.

Hij wijst erop dat de "vlammen van het martelaarschap" worden aangewakkerd door evangelisten die "het verhaal iedere keer mooier maken. Het is een eigen leven gaan leiden".

Een van de verfraaiingen is Bernalls woordenwisseling met haar moordenaars, de medescholieren Eric Harris en Dylan Klebold. Volgens een ooggetuige vroeg een van hen haar of ze in God geloofde en schoot hij haar in koelen bloede dood toen ze antwoordde: "Ja, ik geloof".

Maar sommigen beweren nu dat het theologische debat nog verder ging. "God bestaat niet", zou Bernalls moordenaar hebben gezegd, waarop zij antwoordde: "Je moet de weg van de Heer volgen".

De politieagent die haar lijk vond, vertelde dat ze er vredig bij lag, de handen gevouwen en een glimlach om haar mond, "alsof ze de wil van God had aanvaard". Haar broer vond daags na haar dood een gedicht waarin zij had geschreven bereid te zijn "met Jezus te sterven".

In evangelische kringen wordt haar dood gezien als een deel van "Gods plan" om de Blijde Boodschap te verkondigen. Zo denken Cassies ouders er kennelijk ook over. Haar moeder is bezig een boek te schrijven met de titel: 'Zij zei ja. Het onwaarschijnlijke martelaarschap van Cassie Bernall'.

Wat haar levensverhaal extra vatbaar maakt voor de uitleg van een goddelijk plan is dat ze eerst behoorde tot de opstandige zwarte magie-scene, waar ook haar moordenaars uit voortkwamen. Om haar tot andere gedachten te brengen stuurden haar ouders haar naar een christelijk jeugdkamp en ze kwam inderdaad bekeerd terug. Sindsdien droeg ze een armband met de tekst 'Wat zou Jezus doen?' en hield ze steevast een bijbel onder haar arm.

Sommige critici vinden het ietwat onsmakelijk dat de dood van het meisje op deze manier wordt uitgebuit in evangelische kringen. Uiteindelijk kozen de moordenaars een van hun slachtoffers ook uit omdat hij zwart was.

Maar Norma Smoker, werkzaam bij een christelijk radiostation in Florida, vindt dat onzin. "Teenagers snakken hiernaar", zegt zij over de verering voor Cassie Bernall. "Zij willen ergens bij horen."

Ook anderen vinden dat het geen kwaad kan de jeugd christelijke normen bij te brengen als tegenwicht voor het gebrek aan waarden, waaronder de Amerikaanse jongeren volgens hen te lijden hebben.

© de Volkskrant

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234