Vrijdag 23/04/2021

Vermoorde agent postuum getrouwd

Xavier Jugelé, de Franse politieagent die bij de aanslag op de Champs-Elysées omkwam, is getrouwd. Postuum, met zijn vriend Etienne Cardilles. Want de liefde is sterker dan de dood, redeneren de Fransen.

"Ik voel geen haat, want dat lijkt in niets op jou, in niets op wat jouw hart deed kloppen." Met deze woorden bezorgde Etienne Cardiles de wereld op 25 april dit jaar een krop in de keel. Hij begroef toen zijn geliefde Xavier Jugelé. Die werd enkele dagen eerder doodgeschoten op de Champs-Elysées, net voor de presidentsverkiezingen. De aanval werd door IS opgeëist, de agent kreeg een staatsbegrafenis, zijn beminde verklaarde een laatste keer zijn liefde.

Die postume liefdesverklaring is nu een postuum huwelijk geworden. De Franse krant Le Parisien meldt dat Jugelé en Cardiles zijn getrouwd, over de dood heen. In Frankrijk kan dat in uitzonderlijke gevallen, bijvoorbeeld als het stel zich eerder al had verloofd. Daarna moet de president zijn zegen geven.

In dit geval waren er geen concrete trouwplannen, voor zover bekend. Wel stond Jugelé bekend als een voorvechter van holebirechten en het homohuwelijk. Dat bleek uit de vele necrologieën die over hem verschenen. President François Hollande gaf het stel toestemming om alsnog te trouwen. Het zou een van zijn laatste daden zijn als president, meldt de Franse krant Le Parisien. Hollande was naar verluidt zelf aanwezig op de ceremonie, net als de Parijse burgemeester Anne Hidalgo.

Sinds 1804

Xavier Jugelé en Etienne Cardiles: voor eeuwig in de echt verbonden, nadat de dood hen scheidde. Het klinkt buitengewoon, maar is allesbehalve nieuw in Frankrijk. Het wetsartikel dat het postuum huwelijk toestaat, stond namelijk al in, de Code Napoléon, het allereerste burgerlijke wetboek van Frankrijk, dat in 1804 van kracht werd. Artikel 171, voor wie het wil nagaan. Welke beweegreden er toen voor was , is niet duidelijk. Wel weten we dat het artikel veel werd ingeroepen tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Honderdduizenden jonge, Franse soldaten lieten toen het leven tijdens veldslagen en bombardementen. Sommigen onder hen hadden aan het thuisfront een zwangere vriendin. Zonder huwelijk werden die kinderen voor bastaarden aanzien en hadden die vrouwen geen recht op een weduwepensioen.

Het postume huwelijk was een manier om zowel vrouw als kind effectief te erkennen. Na de wereldoorlogen werd artikel 171 minder gebruikt, tot 1959. Dat jaar brak de stuwdam van Malpasset in het departement Var. Tijdens die nationale ramp lieten 423 mensen het leven. Ook toen werden enkele koppels na de dood in de echt verbonden, om dezelfde redenen.

Praktische problemen waren toen de voornaamste redenen voor een postuum huwelijk. Nu geven de emotionele argumenten de doorslag. Die worden vaak aanvaard bij gevallen soldaten of agenten. Zo gaf toenmalig president Nicolas Sarkozy in 2012 zijn zegen aan de zwangere vriendin van Abel Chennouf, een jonge soldaat. Hij werd doodgeschoten door de Frans-Algerijnse terrorist Mohamed Merah. Maar ook gewone burgers komen ervoor in aanmerking.

Een ander voorbeeld is dat van Magali Jaskiewicz. In 2008 stierf haar verloofde Jonathan George, de vader van haar twee dochters, in een verkeersongeval. Een jaar later stapten ze alsnog in het huwelijksbootje. De foto's van Jaskiewicz, in een klassieke trouwjurk, naast het portret van haar overleden man, gingen de wereld rond.

Nu worden ook Xavier Jugelé en Etienne Cardiles bijgeschreven in het tragische lijstje. Hun huwelijk werd, misschien passend, voltrokken in Parijs, de stad van de liefde.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234