Maandag 21/09/2020

Opinie

Vermogenswinstbelasting: de bocht van de Wetstraatwatchers

Hendrik Vuye en Veerle WoutersBeeld RV

Hendrik Vuye & Veerle Wouters, Kamerleden N-VA en co-voorzitters Objectief V.

Breaking news! Een nieuwe bocht! N-VA pleit voor vermogenswinstbelasting. 'Waarom Demir een bocht maakt', titelt De Morgen. 'De bocht van Zuhal' schrijft Wetstraatwatcher Karl Drabbe in dezelfde krant. Ook sommige Wetstraatbewoners zitten op dezelfde golflengte. Luc Van Biesen (Open VLD) verklaart dat het de eerste keer is dat N-VA hierover spreekt. Voor CD&V komt N-VA eindelijk tot inzicht.

Alleen is er een kink in de kabel. Carl Devos schrijft reeds in januari 2015 dat N-VA een bocht maakt inzake vermogenswinstbelasting. Ook toen was de verwondering groot: N-VA ziet een vermogenswinstbelasting zitten. Hoeveel bochten heeft N-VA nu al genomen? Heeft N-VA misschien de ambitie om het legendarische bochtenwerk van CD&V te evenaren? Of, doorstaat deze Wetstraatanalyse geen Factcheck?

Even de feiten op een rijtje. Voor de verkiezingen van 2014 stelt Veerle Wouters tijdens het fiscaal verkiezingsdebat (19 februari 2014) aan UAntwerpen dat N-VA "nooit heeft gesproken over een vermogensbelasting, hoogstens een vermogenswinstbelasting". De deur is dus niet gesloten. Hendrik Vuye licht het standpunt van N-VA uitvoerig toe tijdens het vragenuurtje in de Kamer op 13 november 2014: een vermogenswinstbelasting kan onder voorwaarden. Dezelfde dag stelt minister van Financiën Van Overtveldt dat hij een vermogenswinstbelasting niet uitsluit. Vuye herhaalt zijn standpunt gedurende het begrotingsdebat op 17 december, in Villa Politica op 18 december en in een interview met De Standaard op 8 januari 2015. Het is na dat laatste interview dat Carl Devos gewag maakt van een bocht.

Oerknal

Welke zijn de voorwaarden toegelicht op 13 november 2014? Het zijn er drie: 1) de middenklasse mag er niet voor betalen, 2) de minwaarden dienen in rekening gebracht, 3) er moet een vrijstelling zijn voor de kleine spaarder.

In november 2014 werd ook gesteld dat het invoeren van een vermogenswinstbelasting neerkomt op het openbreken van het regeerakkoord. Dit kan, maar dan wel binnen een open debat waarbij elke partij - en dus ook N-VA - nieuwe zaken op tafel zal leggen.

N-VA verandert het geweer dus niet van schouder. Er is geen N-VA-bocht. Wel hebben de Wetstraatwatchers een kort geheugen. Het is typerend voor de Wetstraat. Wat gisteren gebeurde, lijkt jaren geleden. Eergisteren dat is al prehistorie. Vorige week, dat is ten tijde van de oerknal.

De bocht inzake vermogenswinstbelasting die Karl Drabbe en voor hem Carl Devos ontwaren, blijkt rechtdoor te lopen. Waar N-VA ongetwijfeld wel last van heeft, is van Wetstraatwachers die de partij graag framen als de partij van de rijken. Van zodra een N-VA'er dan iets zegt over vermogenswinstbelasting, is dit groot nieuws: de bocht. Alleen doorstaan dergelijke analyses de toets van de realiteit niet. De bocht van N-VA is veeleer de bocht van de Wetstraatwatchers.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234