Donderdag 24/10/2019

Update

Vermoeide De Wever verlaat onderhandelingen vroegtijdig

Beeld UNKNOWN

De vergadering tussen preformateur Di Rupo en de zeven partijen die mee rond de tafel zitten (N-VA, PS, CD&V, cdH, sp.a, Ecolo en Groen!) is rond 19 uur beëindigd. Morgen staat geen nieuwe plenaire vergadering op de agenda, wel wordt verdergewerkt via bilaterale contacten tussen de verschillende partijen, zegt de woordvoerder van Di Rupo. De gesprekken vandaag gingen over de aanpassing van de financieringswet. Bart De Wever verliet de onderhandelingen vroeger. "Uit vermoeidheid", klinkt het bij N-VA.

De onderhandelaars zaten vandaag sinds 15.30 uur samen op het kabinet-Milquet, nadat de Franstalige partijen eerst gezamenlijk overleg hadden gepleegd en afgesproken hadden dat de perimeter van Di Rupo voor de staatshervorming voor hen het absolute maximum is en dat de "limieten bereikt" zijn.

Ontevreden N-VA
Eenmaal alle voorzitters (en PS-kopvrouw Laurette Onkelinx) weer aan tafel schoven, bleken de standpunten over de 'breedte' van de staatshervorming danig uit elkaar te liggen, met vooral N-VA die (nog) niet tevreden is.

Volgens één versie van de feiten stelde N-VA-voorzitter Bart De Wever - geconfronteerd met het Franstalige njet op een uitbreiding van de voorliggende perimeter - op dat ogenblik voor om de gesprekken over de hervorming van de financieringswet aan te vatten, gekoppeld aan de Vlaamse vraag om meer responsabilisering van de deelstaten. "Er vond een gedachtenwisseling plaats en het werd snel duidelijk dat de Franstaligen de vraag van de Vlaamse partijen niet zien zitten."

Financieringswet
Een andere bron verduidelijkt dat het oorspronkelijk de bedoeling was om de financieringswet helemaal op het einde van de (pre)formatiegesprekken aan te pakken, als eenmaal duidelijk zou zijn welke bevoegdheden worden overgedragen naar de gemeenschappen en gewesten. "Er bestaan tussen de partijen heel wat verschillen wat betreft de aanpak van dit technische en complexe dossier. Los van wie wat vraagt, gaan de voorzitters nu terugkoppelen naar hun partij om te zien hoe ze die gesprekken het liefst aanpakken. Morgen gaan de partijen vervolgens bespreken wat de beste manier is om de financieringswet aan te pakken."

Gevraagd naar de inschatting van de slaagkansen van de preformatie, zegt één Vlaamse bron "pessimistisch" te zijn, maar de gesprekken van morgen nog "alle kansen" te geven. Een andere Vlaamse partij stelt het zo: "Als we morgen de methode om de financieringswet te bespreken kunnen afronden, dan zouden we snel moeten kunnen landen".

Onwel?

Mediaberichten stellen ondertussen dat Bart De Wever op het einde de vergadering met de andere partijvoorzitters onwel geworden is en de vergadering vroeger heeft verlaten. Dit wordt bij N-VA echter genuanceerd. "Zeggen dat Bart zich onwel voelde, is overdreven. Hij voelde zich wel niet zo goed, daarom is hij ook meteen huiswaarts gekeerd. Wellicht speelt de vermoeidheid hem parten. Gewoon eens een goede nacht slapen en morgen is hij weer fit."

Was de sfeer voor aanvang van de vergadering behoorlijk gespannen en wat pessimistisch, dan lijkt de hoop op een doorbraak weer wat op te flakkeren. Dat de vergadering hoegenaamd een hele tijd geduurd heeft, zien sommigen al als een succes. "Voor het begin dacht ik dat het na een uur voorbij zou zijn. Maar misschien beseft De Wever dat de Franstaligen niet verder zullen gaan", vat een betrokkene samen. (belga/sps/ep)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234