Woensdag 02/12/2020

Molenbeek

Vermoedens van “oude politiek” doen linkse coalitie in Molenbeek de das om

Catherine Moureaux (PS). Haar droomcoalitie gaat nu in rook op.Beeld BELGA

Na Ecolo eerder deze week, stapt nu ook PVDA/PTB op uit de onderhandelingen met PS-sp.a in Sint-Jans-Molenbeek. Gisteren zei PS-kopstuk Moureaux nog dat het probleem lag tussen Ecolo en PVDA, maar die partijen verwijten haar net ‘oude politiek’ en cliëntelisme. Zelf zegt ze “teleurgesteld” te zijn.

Opschudding in Molenbeek op dinsdagavond, als blijkt dat Ecolo de onderhandelingen met PS-sp.a en PTB verlaat. Volgens Ecolo’er Sarah Turine weigerde de PS-sp.a een resem voorstellen met betrekking tot goed bestuur op papier te zetten. Met maar drie  zetels, en overbodig voor een meerderheid, had Ecolo te weinig gewicht om die punten door te duwen. PVDA bevestigde dat en wou eveneens duidelijkheid op die punten, maar was bereid tot verdere onderhandelingen. 

In de wandelgangen viel te horen dat het onder andere ging om een zin van Ecolo die verbood om een mandaat op te nemen in een domein, als iemand in dat domein eerder in opspraak was gekomen. 

Wie de Molenbeekse politiek kent, weet dat het dan kan gaan om Jamel Azaoum, die dit jaar op de PS-sp.a-lijst de vijfde meeste voorkeurstemmen haalde. Bij de verkiezingen in 2012 kwam Azaoum in opspraak omdat hij als gedelegeerd bestuurder van de sociale woningmaatschappij bewoners onder druk zette om op hem te stemmen. Hij zou briefjes hebben rondgedeeld: “Besoin d’un logement, d’un emploi, appelez-moi.” Ook dit jaar werd hij betrapt terwijl hij visitekaartjes uitdeelde voor de stemlokalen.

MR-Open Vld is klaar om te praten

‘s Anderendaags stelde Cathérine Moureaux (PS) dat ze het maar een zwak excuus vindt van Ecolo. Volgens haar kreeg Ecolo Molenbeek het signaal uit de partij om niet met PVDA te besturen. Maar kijk, nog een dag later zegt ook PVDA de onderhandelingen op.

Ten eerste omdat er te weinig garanties waren over goed bestuur. “Een sterke vermindering van de salarissen van schepenen en burgemeesters is maandag letterlijk ‘populistisch’ genoemd”, zegt Dirk De Block (PVDA/PTB). “Ook een instelling die moet waken over cliëntelisme en goed bestuur bleek niet mogelijk. PS wil bovendien haar overwicht in het college behouden. Hoe kan ik dan nog mijn kiezers garanderen dat onze voorstellen erdoor komen?”

Ook de dominante manier waarop Moureaux onderhandelde en Ecolo en PVDA deze week tegen elkaar uitspeelde, viel niet in goede aarde. Wat aanvankelijk haar droomcoalitie was, gaat nu dus in rook op.  Zowel Ecolo als PVDA stellen dat ze te weinig garanties kregen dat de oude politiek van cliëntelisme en vriendjespolitiek die eronder vader Philippe Moureaux was, niet zou terugkeren. Niet dat de dochter geen krediet verdient, maar een deel van haar team is hetzelfde als dat van haar vader.

De MR-Open Vld van Schepmans is klaar om te praten. MR-Open Vld en PS-sp.a hebben een ruime meerderheid, maar het water tussen de twee is diep. Zes jaar geleden was het Schepmans die vader Moureaux op het laatste nippertje uit de meerderheid hield. Langs de andere kant heeft PS-sp.a dan weer erg scherp oppositie gevoerd. Moureaux liet daarom verstaan dat er nog een tweede optie is, een coalitie van PS-sp.a, cdH, DéFI en Ecolo. Maar dan zal Sarah Turine toch stevigere garanties moeten krijgen. 

Catherine Moureaux zelf reageert teleurgesteld op het afspringen van de onderhandelingen. “Een onuitgegeven situatie”, noemde ze het op een persconferentie. Volgens Moureaux was de ontmoeting waarin de PVDA aankondigde zich terug te trekken, “bijzonder kort”.

“In Molenbeek vraagt de sociale urgentie om de PVDA mee in het bestuur te nemen. Ik betreur dat een progressieve meerderheid niet mogelijk is”, zei Moureaux. “Vele kiezers zullen teleurgesteld zijn.”

Volgens de PS-politica had ze een “verregaande” nota op tafel gelegd rond goed bestuur. Daarop hebben Ecolo en PVDA 24 voorstellen geformuleerd, “waarvan ik er twee heb geweigerd, onder meer een voorstel waarin de andere partijen de PS-schepenen moesten aanduiden. We hadden de kans om een krans maatregelen goed te keuren die in België nog nooit zijn gezien.”

Moureaux zegt nu met alle partijen te zullen spreken.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234