Woensdag 01/02/2023

Belangrijk nieuwsContact tracing

Vermoedens van fraude bij contact tracing: samenwerking met callcenter stopgezet

Illustratiebeeld van een callcenter. Beeld Getty Images
Illustratiebeeld van een callcenter.Beeld Getty Images

Een bedrijf dat contacttracers aanlevert, heeft de overheid mogelijk voor meer dan een miljoen euro opgelicht. Dat melden VTM Nieuws en Het Laatste Nieuws. De werknemers waren zogezegd aan de slag als contact tracers, maar deden eigenlijk andere jobs. Het bedrijf levert 1 op de 5 contact tracers.

Redactie

Mifratel, een dochteronderneming van Yource dat samen met vijf andere bedrijven instaat voor de contact tracing in Vlaanderen, zou systematisch contact tracers op andere projecten hebben laten werken, maar die prestaties wel aan de Vlaamse overheid hebben gefactureerd. Circa veertig zogenaamde tracers zouden al sinds maart dagelijks inloggen op het online platform van het contactonderzoek, maar eigenlijk op dat moment andere opdrachten uitvoeren. Dat blijkt uit onderzoek van Het Laatste Nieuws.

De overheid betaalt voor een contactonderzoeker 41,63 euro per uur. De veertig contact tracers zijn samen goed voor duizenden ingelogde uren, waardoor het bedrag makkelijk tot boven het miljoen euro zou oplopen. Moederbedrijf Yource zegt alles te zullen nakijken en “als er onterecht gefactureerd is” het bedrag terug te betalen.

Na de vragen van Het Laatste Nieuws onderzocht ook het Agentschap Zorg en Gezondheid zelf de feiten, waarbij het indicaties kreeg die suggereren dat Yource prestaties heeft aangerekend die niet daadwerkelijk voor het contactonderzoek waren en callagents bewust verkeerdelijk liet inloggen op het belplatform van het contactonderzoek.

Daarom neemt het Agentschap een advocaat onder de arm om een melding van mogelijke fraude aan het parket over te maken. Daarnaast bereidt het een klacht met burgerlijke partijstelling voor en werd de samenwerking met Yource door het consortium stopgezet. Om het zekere voor het onzekere te nemen, laat Zorg en Gezondheid ook een externe audit uitvoeren bij de overige callcentra. Die moet de facturatie van de overige callcentra doorlichten en de interne controlemechanismen onder de loep nemen.

“De werkwijze binnen Yource zoals die in Het Laatste Nieuws beschreven wordt, is onaanvaardbaar”, reageert Dirk Dewolf, administrateur-generaal van Zorg en Gezondheid. “Meer nog, dergelijke werkwijze komt in onze ogen neer op moedwillig bedrog of zelfs fraude. We zullen daarom strafrechtelijk klacht indienen tegen Yource. Via het gerecht willen we de werkwijze en valselijke facturatie van Yource ten gronde laten onderzoeken en als de vermoedens van fraude bevestigd worden, alle betalingen van valse facturen terugvorderen.”

Ook Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke reageert misnoegd. “Het contactonderzoek is een belangrijk instrument in de strijd tegen het COVID-19-virus. Dat een callcentrum op deze manier omgaat met deze maatschappelijke opdracht, is bijzonder verwerpelijk. Dit kan absoluut niet”, klinkt het.

Customer Contact, de Belgische beroepsvereniging van klantendiensten en contactcenters, heeft met onmiddellijke ingang het lidmaatschap van contactcenter Yource geschorst. De beroepsvereniging distantieert zich ook uitdrukkelijk van de onregelmatigheden die zich mogelijk hebben voorgedaan bij Yource.

Het contactonderzoek wordt uitgevoerd door een consortium van zes callcentra: IPG, Call-IT, In2Com (verenigd in Koramic2engage), Callexcell, N-Allo en Yource-Group. Zij staan grotendeels in voor het opbellen van besmette personen en hun hoogrisicocontacten. Yource zelf was verantwoordelijk voor ongeveer 19 procent van de totale capaciteit van het consortium. Minister Beke maakt zich sterk dat het contactonderzoek, ook zonder Yource, verder kan blijven gegarandeerd worden.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234