Zaterdag 06/03/2021
Een evenement van Prosport

BrusselBelangenconflict

Vermoedens van belangenconflict bij Brusselse stads-vzw

Een evenement van ProsportBeeld Prosport Brussels Facebook

Prosport, een vzw van stad Brussel, heeft de afgelopen zes jaar een aanbesteding toegekend aan telkens hetzelfde bedrijf. De zaakvoerder vormde al die tijd een koppel met iemand bij Prosport. Hij haalde zo in totaal 290.000 euro binnen. 

Sinds 1998 heeft Brussel een vzw die instaat voor evenementen in het Koning Boudewijnstadion. Olivier Maingain (DéFI), toenmalig schepen voor sport, richtte Prosport op in de aanloop naar EURO2000, het Europees kampioenschap voetbal. De laatste jaren organiseert die de vipruimte in het stadion bij passages van pakweg U2 of Rammstein, of bij sportwedstrijden. Prosport verzorgt ook de jaarlijkse kampioenenreceptie, waarbij de stad alle Brusselse sporters huldigt die zich dat jaar Belgisch kampioen kronen. 

Voor die evenementen doet Prosport een beroep op een traiteur en op iemand voor het interieur. Als een van de vele vzw’s van de stad Brussel moet Prosport gebruikmaken van de regels rond openbare aanbestedingen. Uit documenten blijkt dat de opdrachten voor interieurinrichting al sinds 2014 gaan naar Decoloc, een Brussels bedrijf dat meubilair verhuurt. Door de coronamaatregelen staan weinig evenementen op de planning, maar toch keurde het schepencollege enkele weken geleden nog een aanbesteding aan Decoloc goed, ter waarde van 84.896,62 euro. Die aanbesteding geldt voor de komende twee jaar.  

De zaakvoerder van Decoloc is de 45-jarige C.C., van Argentijnse origine. Hij meldt aan telefoon dat hij niet wil praten over ‘privé-aangelegenheden’. Hij stelt dat hij enkel een vriendschapsband heeft met de 37-jarige vrouw C.B., sinds 2008 bij Prosport en verantwoordelijk voor ‘partners & events’.

Op het publieke Facebook-account van Prosport-werkneemster C. B. is te zien hoe ze regelmatig een ‘zolderverkoop’ doet. Ze biedt dan receptiemeubilair te koop aan: designstoelen, barkrukken, scheidingswanden. Voor de foto’s stalt de werkneemster van Prosport het materiaal uit voor de loods van Decoloc in Neder-Over-Heembeek. Hetzelfde designmateriaal is enkele maanden eerder te zien op events van Decoloc. Eind 2018 wenste C.B. haar volgers op Facebook ‘een Zalige Kerst en veel liefde namens Decoloc Brussel’. C.B. en C.C. zitten ook samen in de vzw Musique et Lumières, die concertjes organiseert en gevestigd is op hetzelfde beheeradres als Decoloc. 

C.B. van Prosport biedt meubilair van Decoloc te koop aan. Beeld RV
C.B. van Prosport biedt meubilair van Decoloc te koop aan.Beeld RV

Marc Vlaeminck is directeur van Prosport sinds de oprichting van de vzw, in september dus 22 jaar. Hij bevestigt de relatie tussen een van zijn werknemers en de zaakvoerder van Decoloc. “Ze hebben samen een kind maar zijn recent uit elkaar”, zegt Vlaeminck. “We hebben dat ook nooit verborgen gehouden. We zijn dubbel voorzichtig, maar moesten we dan om die reden weigeren om met Decoloc te werken, ook als die als beste uit de procedure komt?”

De wet op overheidsopdrachten uit 2016 spreekt van een belangenconflict zodra de opdrachtgever ‘bloed- of aanverwant is in de rechte lijn tot de derde graad (...) of in geval van wettelijke samenwoning’. 

“Ik wist niet van de familiebanden”, zegt Benoit Hellings (Ecolo), schepen van Sport in Brussel sinds 2018. “Maar volgens mij is er geen belangenconflict. Het is de aankoopcentrale die de procedure voert en niet Prosport.” 

Ecolo-schepen Benoit Hellings op de kampioenenviering van Prosport en Stad Brussel. Beeld Prosport Brussels Facebook
Ecolo-schepen Benoit Hellings op de kampioenenviering van Prosport en Stad Brussel.Beeld Prosport Brussels Facebook

De vraag is of er ook echt sprake was van een procedure. Omdat het telkens gaat om bedragen onder de 750.000 euro moet ze niet publiek bekendgemaakt worden. Prosport geeft de namen van drie aanbieders door aan de aankoopcentrale van de stad, die hen op hun beurt contacteert voor een offerte. Sinds 2014 zijn dat steeds dezelfde drie spelers, van wie enkel Decoloc antwoordt. “Niet mijn fout als ze niet antwoorden”, zegt Vlaeminck, van Prosport. Toch is nooit een andere speler gecontacteerd. Volgens documenten kreeg Decoloc zo de afgelopen zes jaar 291.192 euro toegewezen. 

“Er is hier geen sprake van malversaties. We werken proper en niemand kan ons verbieden om met iemand uit onze directe kring te werken, zolang we de regels respecteren.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234