Zaterdag 24/08/2019

Update

Vermiste visser veinsde zelfmoord om bij vriendin te zijn

Met een kustwachtvliegtuig, twee helikopters en meer dan tien reddingsboten van de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij (KNRM) werd dit weekeinde gezocht naar de Belg Jeroen Christiaen. De 35-jarige visser, werkzaam op een vissersboot uit Urk, zou op de Noordzee overboord zijn geslagen. In werkelijkheid zette hij zijn eigen dood in scène, verstopte zich achter een wand op de boot en wist hij terug aan wal ongezien in zijn thuisland te geraken. Wat blijkt: Christiaen was op de vlucht voor de Nederlandse politie en wilde de paasdagen graag nog bij zijn vriendin doorbrengen.

De 35-jarige West-Vlaming zou in Nederland nog een celstraf moeten uitzitten. Omdat hij dacht bij terugkomst van de boot in Harlingen in handen van de politie te vallen, zette hij zijn dood in scène.

Christiaen schreef volgens VTM een afscheidsbrief die hij achterliet op de vissersboot waarop hij werkzaam is. In zijn schrijven nam hij afscheid van zijn vriendin en uit de woorden zou zijn op te maken dat hij dacht aan zelfmoord. Op de terugweg richting Friesland verstopte hij zich achter een wand in de boot. Zijn kapitein sloeg bij terugkomst in Harlingen rond 8 uur 's ochtends alarm, omdat bleek dat een van de bemanningsleden miste. Overboord geslagen, zo dacht men. De Belg was rond 5 uur, tussen Vlieland en Terschelling, voor het laatst door collega's gezien.

Massale zoektocht
Een massale zoektocht werd opgetuigd. Met een kustwachtvliegtuig, twee helikopters en meer dan tien reddingsboten speurde de KNRM de Noordzee af. De politie onderzocht in de haven van Harlingen ondertussen het schip. Christiaen, in wit hemd, tatoeages op de armen, doet tegen VTM zijn verhaal. "Ik heb me van 's morgens 5 uur tot 's avonds 11 uur verstopt in een wand, onder de waterlijn. Het was er heel erg koud." Hij zag de politieagenten langslopen, hij zat vlakbij verstopt.

"Op het moment dat die agenten onderzoek deden naar bloedsporen spoten ze zelfs spul in mijn ogen, zo dichtbij zat ik dus."

Ongezien van boord
's Avonds wist Jeroen ongezien het schip te verlaten. Daarna volgt een lange tocht naar zijn thuisland, naar zijn vriendin. "Ik heb bijna 400 kilometer afgelegd, te voet, met de fiets en liftend. Het was sukkelen om thuis te geraken. Ik voelde me pas veilig in België", aldus de visser.

Volgens De Telegraaf werd Christiaen, uren na zijn gemelde vermissing, in ons land in een café gezien. Kapitein Klaas-Jelle Kofferman van het schip tegen het dagblad: "Tot zondagochtend hebben we gedacht dat hij dood was. Het is een laffe daad en hij kan er donder op zeggen dat hij ontslagen is."

Kosten zoektocht
De kosten van de zoektocht worden mogelijk op Christiaen verhaald. Volgens verschillende Belgische media zal de man zich vandaag bij de politie in Nederland melden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden