Dinsdag 28/09/2021

Vermiste kinderen op huisvuilzakken

Mogelijk over twee maanden al prijken de gezichten van vermiste kinderen en/of het oproepnummer van Child Focus op de Zuid- en Midden-Limburgse afvalzakken. De plaatselijke intercommunale Intercompost stemt in met een voorstel in die zin van Truiens gemeenteraadslid Dirk Selis (SP.A). Een partijgenoot van Selis gaat het voorstel eerstdaags ook indienen bij de Leuvense intercommunale InterLeuven.

Sint-Truiden

Eigen berichtgeving

Tom Cochez

Een maand geleden stapte Dirk Selis naar de Zuid- en Midden-Limburgse intercommunale Intercompost met een voorstel om huisvuilzakken als adverteerruimte te beschouwen. "De bedoeling van het voorstel was extra inkomsten voor de intercommunale te genereren door reclame op de huisvuilzakken toe te laten. Huisvuilzakken hebben een lange levensloop en bieden ruimte. Vandaag gebeurt daar niets mee."

De intercommunale Intercompost speelde het voorstel door aan het consultancybureau Groep C & Slangen. "Twee vragen stonden daarbij centraal", zegt Dirk Selis. "Zullen er bedrijven zijn die geïnteresseerd zijn in het concept en is het concept verenigbaar met de doelstelling van afvalpreventie? Uiteindelijk hebben ze er twee concepten uit gepuurd. Een ervan werd door de intercommunale als zeer positief beoordeeld. Het concept houdt in dat de afvalzak gebruikt wordt als medium om een project bekend te maken en te duiden. Het is de bedoeling een bedrijf te zoeken dat, tegen betaling, dat project wil sponsoren en er zich mee wil associëren. Het moet wel om één duidelijk project gaan waarvoor het bedrijf gedurende lange tijd het peterschap wil opnemen." De voorbije dagen legde Dirk Selis contact met Child Focus. "Voor Child Focus zelf kost het niets. Er is nog geen officiële toezegging, maar de vraag is veeleer hoe een en ander in de praktijk kan worden gegoten dan wel of het project kan doorgaan. Concreet zouden de gezichten van verdwenen kinderen op de vuilniszakken kunnen worden afgedrukt samen met het oproepnummer en het logo van Child Focus en de naam van het bedrijf dat het peterschap van het project aanvaardt en financiert. Alle partijen winnen daarbij: Child Focus, het bedrijf dat sponsort en de intercommunale. Child Focus bereikt op die manier onnoemelijk veel meer mensen, waardoor de kans om kinderen terug te vinden groter wordt. Bedrijven zullen dit eerbare voorstel zeker willen helpen financieren. Mensen zijn immers met hun vuilniszakken bezig. Het is een soort noodzakelijk kwaad, maar het eist wel onze aandacht op."

Selis maakt zich sterk dat de gezichten van de vermiste kinderen al over twee maanden in het straatbeeld te zien zullen zijn in de gemeenten die deel uitmaken van de intercommunale: Alken, Bilzen, Borgloon, Diepenbeek, Genk, Gingelom, Hasselt, Heers, Hoeselt, Kortessem, Nieuwerkerken, Riemst, Sint-Truiden, Tongeren, Wellen, Zutendaal en Voeren.

Mogelijk komen daar op korte termijn nog andere gemeenten bij. "Carine Jacobs, SP.A-gemeenteraadslid uit Geetbets en afgevaardigde in InterLeuven, zal daar hetzelfde voorstel lanceren", zegt Dirk Selis. "Op de volgende raad van bestuur van de Leuvense intercommunale komt het voorstel ter sprake en dan kan het ook daar snel gaan."

Dirk Selis (SP.A): 'Alle partijen winnen: Child Focus, het bedrijf dat sponsort en de intercommunale'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234