Dinsdag 07/07/2020

'Vermist bestaat niet voor de staat, het is dood of levend'

Brussel

Eigen berichtgeving

'Ze zou nu twintig zijn, maar ik heb het gevoel dat ze al van de eerste dag dood was. Wij leven zonder vermiste, maar elke dag is er het gemis', zegt Eric Geijsbregts, vader van Nathalie, die op 17 februari de eerste dag voor achterblijvers na vermissing wil organiseren. Volgend jaar wil hij naar Aelvoet en Vogels stappen om achterblijvers als slachtoffer te laten erkennen. "Want vermisten bestaan niet voor de staat, het is dood of levend."

Wie aan het geld op de bankrekening van een vermist kind wil raken, moet zijn kind in Nederland drie keer dood laten verklaren. "En in Vlaanderen kan niemand je vertellen hoe het nu zit met bankrekeningen of erfenisrecht", zegt Geijsbregts van Het Huis. "Niet alleen aan psychologische, maar ook aan praktische problemen willen we op de eerste contactdag voor achterblijvers aandacht besteden. Natuurlijk is er de woede, de schuld, de vraag hoe ze er nu zou uitzien. Maar wie achterblijft, wordt ook met praktische vragen geconfronteerd waarop er een direct antwoord moet komen: betaal ik de huur nog? Verlengt u de levensverzekering? Wil uw dochter een nieuwe bankrekening? Nathalie kreeg dit jaar zelfs een kiesbrief toegestuurd."

"Ik heb Nathalie als wettige erfgename laten schrappen, omdat mijn zoon anders niet kan erven. Het geld heb ik van haar bankrekening gehaald voor ze meerderjarig werd, anders kon ik er niet meer aan. Juridisch sta je als achterblijver nergens, en advocaten kennen ook de weg niet in het niemandsland van de vermiste. Dus zoek je zelf als vader je weg in de wirwar van wetten, net zoals je zelf, met bijstand van een psycholoog of anderen die hetzelfde hebben meegemaakt, je emoties probeert te verwerken. Om onze koppen samen te steken bij de praktische problemen en elkaar een hart onder de riem te steken bij het emotionele afscheidsproces, willen we op 17 februari voor de eerste keer samenkomen."

Niet alleen de vermiste, ook de achterblijver lijkt voor de staat niet te bestaan. "Juridisch staan we in de kou, en alle psychologische bijstand moet je zelf betalen. Bij de praktische zoektocht naar de vermiste is er wel veel verbeterd, vooral voor minderjarigen bij Child Focus. Maar er is ook leven na het zoeken. Je moet de rust vinden om te accepteren wat niet te veranderen is, de kracht om te veranderen wat kan, en de wijsheid om het verschil daartussen te maken."

Geijsbregts wil volgend jaar een statuut voor de achterblijvers aan Vogels en Aelvoet voorstellen. "Dat bestaat nu al in Nederland waar de psychologische begeleiding wel wordt betaald. Het zou het ook financieel makkelijker maken dagen als deze te organiseren. En als erkende groep kan je aandacht vragen voor een minder bekend fenomeen zoals mensen die op reis gaan en verdwijnen. Er is het schrijnende verhaal van de Nederlandse kotstudent die op vakantie ging naar Roemenië. Zijn hoofd werd teruggevonden en via DNA-tests herkenden de ouders het. Maar Roemenië erkent geen DNA-tests en dacht dat het een vrouwenhoofd was. Ze hebben jaren gewacht voor ze hun zoon konden begraven. Mensen als zij, zussen en broers, iedereen die een vermiste verwant heeft, hoop ik op 17 februari, een week voor Nathalie tien jaar geleden verdween, samen te brengen." (KS)

Info: Achterblijvers na vermissing, 17 februari 2001, Het Huis, 03/2161717.

Eerste contactdag voor achterblijvers van vermisten

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234