Donderdag 08/06/2023

Monsterproces Aquino

Vermassen: "Privacy in gevaar voor iedere Belg na vonnis in Aquino-proces"

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Voor strafpleiter Jef Vermassen was het niet alleen een belangrijk proces voor zijn cliënten Raf Aquino en zijn gezin maar ook voor de privacy van iedere Belg. Tijdens de verschillende gesprekken die werden afgeluisterd, zaten ook de in de ziekenhuiskamers opgenomen gesprekken tussen artsen en verzorgend personeel enerzijds en hun patiënten Mario Aquino en zijn moeder anderzijds. Tijdens de zittingen noemde de strafpleiter deze afgeluisterde gesprekken illegaal en eiste hij dat ze uit het dossier werden gehaald. De rechtbank volgde Vermassen over de hele lijn in zijn redenering, toch is de advocaat niet helemaal gelukkig met het vonnis.

redactie

Jef Vermassen stoorde zich tijdens de zitting van 18 april al aan de gesprekken die werden afgeluisterd in de ziekenhuiskamers van Mario Aquino en hun moeder tijdens hun respectievelijke verblijf in het ziekenhuis. "Dat noemde de onderzoeksrechter een uitzonderlijk gunstige opportuniteit. Er werden praktische uitvoeringsmaatregelen genomen om de medische gesprekken die de Aquino's met hun arts hadden niet af te luisteren om zo het medische beroepsgeheim niet te schenden", zo klonk het toen.

Maar al van de eerste dag ging het mis en werden er gesprekken afgeluisterd en opgenomen waarin de medische toestand van zowel moeder Aquino als de revaliderende Mario Aquino werd besproken door hun artsen. Bovendien was er aan de provinciale Orde van Geneesheren niet gemeld dat de ziekenhuiskamers werden afgeluisterd. Iets wat nochtans door de wet voorzien is. Vermassen vroeg toen om een groot deel van de opgenomen gesprekken uit het strafdossier te halen.

In het vonnis dat vandaag in Hasselt werd voorgelezen volgden de drie rechters Vermassen bijna over de hele lijn. Zo wordt een ziekenhuiskamer inderdaad beschouwd als een lokaal waar een arts daden voor beroepsdoeleinden stelt en dat de Orde van Geneesheren moest verwittigd worden. De gesprekken mogen echter wel in het strafdossier blijven omdat de onderzoeksrechters verregaande maatregelen hadden genomen die moesten voorkomen dat de medisch relevante gesprekken niet werden opgenomen. Omdat de kamers niet enkel voor beroepsdoeleinden werden gebruikt, werden de medische gesprekken wel opgenomen, maar niet in een pv uitgeschreven. Bovendien waren die gesprekken niet relevant voor de beoordeling van de feiten waar de beklaagden in Hasselt voor terecht stonden.

Vermassen reageerde daarom met gemengde gevoelens op het vonnis. Enerzijds was hij wel tevreden met het feit dat Raf Aquino veroordeeld werd tot een gevangenisstraf van tien jaar in plaats van de gevorderde vijftien.

Anderzijds betreurt de strafpleiter wel dat de regels van tafel worden geveegd . "In de wet staat duidelijk dat gesprekken tussen patiënt en dokter niet mogen afgeluisterd worden. Ik heb daar twee maanden op gezocht in het dossier en al die passages gevonden. Men heeft niet alleen afgeluisterd maar het ook in het dossier gestopt wat helemaal niet kan. Al die andere beklaagden kunnen dus lezen wat de gezondheidstoestand was van de moeder. Dat is een vreselijke schending van de privacy", zegt Vermassen. "Daar ben ik triest om omdat dit zo een belangrijk punt is voor de democratie. En als er nu niemand in beroep gaat dan staat het wel vast dat dit allemaal kan."

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234