Donderdag 21/10/2021

Bende van Nijvel

Vermassen haalt nieuwe brief van ex-rijkswachter aan: "We mochten niet achter de Bende aan met onze Porsche"

Bij de overval op de Delhaize van Eigenbrakel (Braine l'Alleud) (foto) op 27 september 1985 vielen drie doden . Nog geen half uur later sloeg de Bende toe in de Delhaize van Overijse, waar vijf mensen het leven lieten. Rechts: strafpleiter Jef Vermassen. Beeld belga
Bij de overval op de Delhaize van Eigenbrakel (Braine l'Alleud) (foto) op 27 september 1985 vielen drie doden . Nog geen half uur later sloeg de Bende toe in de Delhaize van Overijse, waar vijf mensen het leven lieten. Rechts: strafpleiter Jef Vermassen.Beeld belga

Een team van de snelwegpolitie vernam op 27 september 1985 dat er een overval had plaatsgevonden op de Delhaize van Eigenbrakel. De rijkswachters waren onder meer uitgerust met een snelle Porsche, maar mochten niet ingrijpen van hun oversten. Die anonieme tip in de zaak van de Bende van Nijvel kreeg Jef Vermassen in handen, zo zei de advocaat gisteren tijdens een debat. "Ik ga de brief overmaken aan de onderzoeksrechter", reageert Vermassen nu.

Vermassen (70) had het gisteren tijdens een debat in het Justitiepaleis over een "waardevolle" brief, die hij anoniem had ontvangen van een ex-rijkswachter, zo schrijft Het Nieuwsblad. "Dit is al de tweede duidelijke getuigenis dat agenten niet mochten optreden tijdens de overvallen”, zei Vermassen tijdens het debat van het Vlaams Pleitgenootschap in Brussel. Eerder getuigde een voormalig lid van de gerechtelijke politie dat de bewaking van de Delhaize in Aalst een paar dagen voor de laatste overval op 9 november 1985 werd afgeblazen.

Alcoholcontroles

"Op de briefing vernamen hij (de anonieme rijkswachter, nvdr) en zijn collega's dat er een overval gebeurd was op de Delhaize van Eigenbrakel. Ze waren van de snelwegpolitie en hadden een snelle Porsche tot hun beschikking, plus een BMW en motoren. Snel genoeg om het tegen de Golf GTI op te nemen. 'Maar we mochten er niet achter gaan', getuigt de ex-rijkswachter in de brief. 'We moesten ons aan onze taak houden: alcoholcontroles uitvoeren in de buurt.' Later kwam het nieuws dat de Bende nu ook in Overijse was opgedoken. (..) 'Maar opnieuw mochten we niet handelen. We mochten er met onze Porsche niet achteraan. Het werd ons verboden van onze oversten. We moesten doorgaan met onze alcoholcontroles. En ons alleen daarmee bezighouden', staat in de brief"aldus Vermassen aan Het Nieuwsblad.

De tol bleek achteraf erg zwaar: drie doden in Eigenbrakel, vijf in Overijse. De rijkswachters waren helemaal van slag en boos en hebben, volgens de anonieme getuigenis, de zakjes van de alcoholcontroles gewoon weggegooid.

Boycot

Vermassen zal de tip aan de speurders bezorgen. "Ik ga de brief overmaken aan de onderzoeksrechter omdat het nuttige en belangrijke informatie is. Ik weet niet of de gegevens juist zijn, maar ik vind het de moeite om te onderzoeken. Als het waar is wat erin staat, dan betekent dit dat er binnen de rijkswacht mensen waren die opdrachten gaven om iets niet te doen. Dan is dat een boycot en bestond er op dat ogenblik misschien een organisatie die de kracht en de macht heeft om onderzoeksdaden te verbieden. Dat zou ik vreselijk erg vinden, maar het is de moeite om te onderzoeken."

"Het is nu de tweede keer dat gendarmen iets in die zin zeggen", aldus Vermassen. De advocaat had eerder al melding gemaakt van een "gouden tip" in de zaak, waarbij een ex-rijkswachter zou verklaard hebben dat hij op 9 november 1985 het bevel moest geven om de bewaking aan de Delhaize in Aalst af te blazen. Bij die overval vielen acht doden. Vermassen treedt op voor David Van de Steen, die bij die feiten zijn ouders en zijn zus verloor.

De advocaat zal de brief schriftelijk overmaken aan de speurders. "Ik zal er zeker op terugkomen bij de samenkomst (voor de slachtoffers en nabestaanden, nvdr.) in december."

De Delhaize van Eigenbrakel, enkele uren na de overval. Beeld Belga
De Delhaize van Eigenbrakel, enkele uren na de overval.Beeld Belga
De Delhaize van Overijse, waar de Bende amper een half uur later na de hold-up op het Delhaizefiliaal van Eigenbrakel toesloeg. Beeld BELGA
De Delhaize van Overijse, waar de Bende amper een half uur later na de hold-up op het Delhaizefiliaal van Eigenbrakel toesloeg.Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234