Zondag 18/04/2021

Archeologie

Verloren hoofdplaats van vroegmiddeleeuws koninkrijk ontdekt in Schotland

Reconstructietekening van de stad die een belangrijke plaats geweest zou zijn in het koninkrijk Rheged.  Beeld YouTube
Reconstructietekening van de stad die een belangrijke plaats geweest zou zijn in het koninkrijk Rheged.Beeld YouTube

De vroege middeleeuwen, ook wel duistere middeleeuwen genoemd, is een periode waar we niet veel over weten. Schotse archeologen zouden nu toch de locatie van een hoofdplaats van een koninkrijk uit die periode van de vergetelheid gered hebben. Daarmee worden de grenzen hertekend van een van de belangrijkste koninkrijken uit het zesde-eeuwse Groot-Brittannië.

De ontdekking wordt beschreven in het pas gepubliceerde boek The Lost Dark Age Kingdom of Rheged. Daarin staat het verslag van opgravingen die archeologen deden bij Trusty's Hill, een heuvel in de Schotse regio Galloway.

Het privébedrijf GUARD Archeology voerde opgravingen uit met de hulp van 60 vrijwilligers. Volgens het bedrijf stammen de ruïnes uit de zesde eeuw en is dit het centrum van het koninkrijk Rheged, dat ooit geregeerd werd door een zekere koning Urien, wiens naam verder leeft in epische poëzie uit die tijd. Als we de overlevering mogen geloven, omvatte dit koninkrijk ooit grote delen van het noorden van Engeland en Schotland.

Maar terwijl veel historici dachten dat het centrum van dit koninkrijk in het huidige graafschap Cumbria (Engeland) lag, bewijst deze site dat we het zwaartepunt veel noordelijker moeten situeren. "De opgravingen tonen aan dat het koninklijk paleis van Rheged zich waarschijnlijk op Trusty's Hill bevond", zegt Christopher Bowles, de hoofdarcheoloog bij de opgravingen. "Dat betekent dat het seculiere hart van het koninkrijk hier lag."

Pictische tekens

Het project ging in 2012 van start en het doel was om het gebied te onderzoeken rond gegraveerde stenen, waarvan de onderzoekers wisten dat ze Pictische tekens bevatten. De Picten waren een Keltisch volk dat al voor de Romeinse verovering van Groot-Brittannië op het eiland woonde.

Pictische tekens bij Trusty's Hill.  Beeld GUARD
Pictische tekens bij Trusty's Hill.Beeld GUARD

Bij de opgraving rond de plaats waar stenen met gegraveerde symbolen zijn gevonden, ontdekten de archeologen houtwerk en de restanten van stenen omwallingen. Na meer graafwerk stootten ze ook op een smidse en een koninklijke hal, gelegen op de top van de heuvel.

De gegraveerde symbolen duidden volgens de archeologen een soort rituele weg aan, waarlangs de inwoners van de stad naar het fort of paleis konden komen. Mogelijk werd die weg ook gebruikt voor speciale rituelen rond de inauguratie van een nieuwe koning. Wat de graveringen echter precies betekenen, is niet geweten. Het schrift van de Picten is vooralsnog niet ontcijferd. Deze tekens zijn des te meer opvallend, omdat het land van de Picten veel noordelijker gelegen is. Wie ze aangebracht heeft en waarom is dan ook onduidelijk.

Lang zou het fort niet in werking zijn geweest. In de zevende eeuw zou het vernietigd zijn, ongeveer in dezelfde tijd als andere nabijgelegen forten in Galloway. "Het nieuwe archeologische bewijs afkomstig van Trusty's Hill kan ons veel bijleren over de machtsverhoudingen, politiek en economie van de tijd waarin de funderingen zijn gelegd voor de latere koninkrijken van Schotland, Engeland en Wales", zegt Bowles.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234