Vrijdag 12/08/2022

Verloren generatie groeit

Bijna 14 procent van de Belgische jeugd studeert niet meer en zit werkloos thuis. Op Frankrijk na doet geen enkel West-Europees land het slechter. 'Het is niet langer misplaatst om van een verloren generatie te spreken.'

Het leger van jongeren zonder perspectieven groeit. Tussen 2008 en 2011 steeg het aantal werkloze en niet-studerende tieners en twintigers van 12,1 procent naar 13,9 procent. België doet het daarmee nipt beter dan het Europese gemiddelde, maar hinkt in West-Europa achterop. Dat blijkt uit de studie 'Education at a Glance' van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

Een kopgroep van Oostenrijk, IJsland, Luxemburg en de Scandinavische landen weet jongeren wel aan het werk te krijgen. Ook onze noorderburen presteren sterk: slechts 6,9 procent van alle 15- tot 29-jarigen heeft geen job en studeert niet. Die cijfers staan in schril contrast met de Belgische. Van alle twintigers zit meer dan een op de zes, of 17,6 procent, thuis.

Deze cijfers worden bevestigd door de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA). Bij de jongeren onder 25 jaar groeide de werkloosheid afgelopen maand met 11,2 procent ten opzichte van mei vorig jaar. Voor Vlaanderen was de toename met 19,4 procent nog groter. In het hele land zoeken intussen 55.773 jonge twintigers werk, waarvan 19.803 in Vlaanderen.

Nefaste gevolgen

De OESO waarschuwt voor de nefaste gevolgen van de jeugdwerkloosheid. "Zij betalen een hoge prijs voor een crisis die ze niet hebben veroorzaakt", meent secretaris-generaal José Ángel Gurría. "De kortetermijneffecten voor de jongeren, hun families en de gemeenschappen vragen snelle politieke antwoorden. Op lange termijn zal het immers voor een verlies aan vaardigheden zorgen en kunnen ze gedemotiveerd raken."

Ook socioloog Ignace Glorieux (Vrije Universiteit Brussel) maakt zich zorgen. "Het is niet langer misplaatst om van een verloren generatie te spreken. De Europese jeugd wil vooruit, maar ontbeert de kansen. Het Belgische cijfer vind ik verrassend hoog. Het zijn natuurlijk geen Griekse of Spaanse toestanden, maar lang mag dit niet blijven duren. In de jaren tachtig hebben we gezien welke repercussies jeugdwerkloosheid heeft. Het zorgt, tot jaren na de recessie, voor een negatiever zelfbeeld en meer wantrouwen ten opzichte van de medemens en de samenleving."

Opvallend is dat de werkloosheid zowel bij lager als hoger opgeleide jongeren toeneemt. Zo vindt 8 procent van alle voormalige studenten geen job. "Jongeren vragen zich daardoor af waarom ze nog zouden studeren", zegt Glorieux. "Als ze hun diploma hebben gehaald, vinden ze geen job of moeten ze onder hun niveau werken. We zullen hard moeten werken om ervoor te zorgen dat zij niet onder de voet worden gelopen door de economie. Anders vrees ik dat ze volledig afhaken. Als zo'n groep binnen een samenleving te groot wordt, is het onmogelijk om te groeien. En ik geloof dat we nu al op dat punt zijn beland."

Europese top

Morgen en overmorgen komen de Europese regeringsleiders in Brussel samen voor een top. Zij willen stappen nemen om de toekomstperspectieven van de jeugd te verbeteren. Tot nu toe ondernam Europa, maar ook de federale regering volgens Glorieux te weinig.

"In de jaren tachtig was men veel ongeruster. Nu lijkt niemand het echt dramatisch te vinden en komt het over alsof de politiek wacht tot de economische storm is overgewaaid. We missen concrete initiatieven, zoals bijvoorbeeld alternatieve tewerkstellingsplannen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234