Maandag 06/07/2020

Verliezers commerciële radio openen juridisch gevecht

Energy Vlaanderen en VT4 starten juridische procedures om de erkenning van Q-Music en 4FM als landelijke commerciële zender aan te vechten. Radiogroep Contact bestudeert nog steeds de rechtskundige mogelijkheden, terwijl Nova FM afwacht. Het Vlaams Commissariaat voor de Media moet over zijn beslissing om Q-Music en 4FM te erkennen, tekst en uitleg geven in het Vlaams Parlement.

Brussel

Eigen berichtgeving

Kristof Demasure

Energy Vlaanderen, het samenwerkingsverband tussen de Vlaamse Uitgevers Maatschappij (onder andere De Standaard, Het Nieuwsblad en Het Volk), Concentra (onder andere Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen) en de Franse radiogroep NRJ starten in totaal drie juridische procedures tegen de beslissing van het Vlaams Commissariaat voor de Media (VCM) om Q-Music en 4FM als landelijk commercieel radiostation te erkennen. "De motivatie van het VCM om Energy Vlaanderen niet te erkennen, kunnen we immers op verschillende vlakken helemaal weerleggen", vindt Ernest Bujok van Concentra.

Energy wil op drie niveaus een juridisch gevecht openen. "Tegen de beslissing van het mediacommissariaat gaan we bij de Raad van State in beroep om de motivatie van de beslissingen aan te vechten. Daarnaast onderzoekt onze advocaat momenteel of we voor een burgerlijke rechtbank een procedure kunnen opstarten wegens de economische schade die we elke dag lijden sinds de beslissing van het VCM", zegt Bujok, die maandag voor Concentra met de Vum en NRJ crisisberaad hield.

"We hebben tevens beslist onze huidige alliantie te behouden en niet in te gaan op een mogelijk partnership met winnaar 4FM." De Franse groep NRJ sluit zich intussen aan bij een procedure die ook VT4 als verliezer wil starten op Europees niveau. "NRJ voelt zich danig tekortgedaan omdat het commissariaat zich in het rapport 'verbaasde' dat wij met hen in zee gegaan zijn. Dit bewijst volgens de Fransen duidelijk dat de Vlaamse radiomarkt helemaal niet geliberaliseerd werd en de procedure voor het mediacommissariaat er enkel en alleen gekomen is om de Vlaamse Media Maatschappij aan een radiostation te helpen. En dat de allerkleinste speler daarnaast een vergunning krijgt, is tevens geen toeval."

Naast Energy en VT4, overweegt ook de Contact-groep een juridische procedure. Een definitieve analyse van een juridisch team wordt pas eind volgende week verwacht.

Enkel Nova FM (Uitgeversbedrijf Tijd en Gust De Costers Radio Roxy) stapt voorlopig niet naar de rechtbank.

Intussen wordt bij 'winnaar' 4FM (het station van radiomakers Stefan Ackermans, Wim Weetjens, Dirk Guldemont, Jan Caerts en de groep Think Media) niet uitgesloten dat het station voor de werving van reclame een beroep gaat doen op de Vlaamse Audio Visuele Regie (VAR), het samenwerkingsverband tussen de VRT en de Vum dat voor de openbare omroep reclame werft. Een andere partij die zich als reclamewerver voor nieuwe commerciële zenders opwerpt, is VT4.

De commissarissen van het VCM zullen volgende week in de commissie media van het Vlaams Parlement gehoord worden. De commissieleden willen hun beslissing toetsen aan de procedurevoorschriften en de decreetgeving. Het mediacommissariaat is als autonome Vlaamse dienst niet verplicht op de uitnodiging van het Vlaamse Parlement in te gaan, maar gezien de gevoeligheid van het dossier zou een stilzwijgen van de commissarissen meteen tot een politiek 'incident' leiden.

Energy stapt naar Raad van State, burgerlijke rechtbank en Europese Commissie

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234