Zaterdag 18/01/2020

'Verliezer' Dedecker is blij als een winnaar

'De afgelopen weken steunde enkel Hugo me, nu staan alle parlementsleden klaar om mij te feliciteren. Ik vind het... schitterend!'

Brussel

Eigen berichtgeving

Ruud Goossens

'Ik kan ontzettend goed met deze uitslag leven', glunderde Jean-Marie Dedecker zaterdagavond, toen hij de Melsensstraat binnenwandelde. Nu hij 38,32 procent van de VLD-leden achter zich heeft, legt de senator twee eisen op tafel. Hij wil niet dat Hugo Coveliers uit de partij wordt gezet en hij vraagt een referendum over het cordon sanitaire.

Terwijl de andere VLD-kopstukken in het bureau van Bart Somers de definitieve uitslag van de voorzittersverkiezingen nog aan het afwachten waren, wandelde Jean-Marie Dedecker rond halfelf zaterdagavond de ontvangstruimte in de Melsensstraat binnen. Tussen de journalisten wachtte de senator de definitieve uitslag af, naar boven ging hij niet. "Ik ga nooit ergens naartoe waar ik niet uitgenodigd word", klonk het fijntjes. "Ik word niet op de hoogte gehouden, ik behoor niet tot het establishment. Dat is de afgelopen weken wel gebleken. Het is hard oorlog voeren met de goden."

De voormalige judocoach slaagde erin om meer dan tienduizend VLD-leden te overtuigen tijdens de interne verkiezingscampagne. "Het was moeilijk, maar dit is een ontzettend goede uitslag. Alle parlementsleden en ministers schaarden zich de afgelopen weken achter Bart. Ik had enkel Hugo (Coveliers, RG) die mij steunde." Een voor een komen de blauwe mandatarissen Dedecker in de drukte opzoeken om hem te feliciteren met zijn uitslag. Vincent Van Quickenborne wenst hem een zuinige proficiat, Annick De Ridder komt hem drie kussen geven. "Nu staan ze er allemaal. (brede grijns) Ik vind het... schitterend."

Toch gelooft ook Dedecker dat het mogelijk is om de strijdbijl na de harde campagne weer te begraven. Als Bart Somers rond middernacht binnenkomt, vallen de twee heren mekaar in de armen. Ook premier Verhofstadt omhelst Dedecker. Applaus! Toch lijkt het theater die laatste niet helemaal lekker te zitten. Hij ontkent. "Ik kan nog altijd door de deur met Bart", zegt hij "Ik ben twintig jaar in de topsport actief geweest. Vandaag ben je god, morgen de duivel. Ik vraag wel dat Bart ook iedereen respecteert die voor mij door de deur is gegaan. Ja, ik heb het over Hugo Coveliers. We moeten nu eens rustig rond de tafel gaan zitten."

Hoewel Dedecker beseft dat Coveliers steeds bitterder wordt, wil hij de man niet laten vallen. "Op menselijk vlak gaat dat niet, zo zit ik niet in mekaar", klinkt het. "Ik sta erop dat Hugo in de partij blijft. We zijn toch geen liberalen als we niet aanvaarden dat iemand vrij zijn gedacht zegt." Ongetwijfeld spelen er ook revanchegevoelens tegenover Karel De Gucht. De voormalige voorzitter dringt er zoals bekend op aan dat Coveliers de deur wordt gewezen. Bij de Dedecker-aanhang wordt er stevig geschoten op De Gucht. "Het moet nu maar eens gedaan zijn met de bijltjes", zegt Dedecker zelf.

De senator blijft ook aandringen op een intern VLD-referendum over samenwerking met het Vlaams Belang en een rechtser profiel. Het is duidelijk: Dedecker wil zijn uitslag gebruiken om te wegen op de partij. Hoe hij dat precies zal aanpakken, is nog niet helemaal duidelijk. Gisteren deed hij zijn best om de interne conflicten niet verder op de spits te drijven. "Ik ga nu genieten van mijn goed resultaat. De komende week zien we wel wat er gebeurt op het partijbureau. Er moet een verzoening komen. De bitterheid van Hugo, de ravage die De Gucht aanricht... Zo kan het niet verder." (RG)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234