Woensdag 06/07/2022

Pensioenbeleid

Verliezen werknemers straks tienduizenden euro's aanvullend pensioen?

Sp.a-voorzitter Bruno Tobback. Beeld BELGA
Sp.a-voorzitter Bruno Tobback.Beeld BELGA

De verzekeringssector wil dat de regering zwaar het mes zet in het uitgesteld loon van de werknemers. Werknemers zouden tienduizenden euro's van hun aanvullend pensioen verliezen. Dat berichten De Standaard en Het Nieuwsblad vandaag.

De verzekeringskoepel Assuralia heeft de regering gevraagd om alle bestaande contracten inzake aanvullend pensioen in de privésector open te breken. Drie op de vier in de privésector hebben zo'n contract.

Assuralia wil dat voor alle toekomstige stortingen het gegarandeerd rendement zakt van 3,25 procent naar 0,4 procent. Dat betekent dat iedereen zou moeten inleveren op zijn aanvullend pensioen. Wie bijvoorbeeld pas in zo'n groepsverzekering is gestapt, zou bij een jaarlijkse storting door de werkgever van 2.000 euro niet langer 162.000 euro krijgen bij pensionering, maar slechts de helft (86.000 euro).

Critici wijzen erop dat het aanvullend pensioen onderdeel is van de loon- en arbeidsvoorwaarden en dat verzekeraars die niet zomaar kunnen opbreken. Betrokken minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) heeft verschillende voorstellen en wil het debat nu naar de Nationale Arbeidsraad brengen.

"Veredeld beleggingsproduct"

Sp.a-voorzitter Bruno Tobback is niet te spreken over het voorstel. "Dit is een choquerend voorstel", zegt hij. "Zonder het gegarandeerde rendement wordt het een beleggingsproduct en dat is niet wat de mensen die daar instapten vroegen. Zij wilden namelijk een aanvulling op het pensioen. In dat geval is het ook maar de vraag of de overheid dat nog in die mate fiscaal en parafiscaal moet ondersteunen."

Assuralia wijst voor haar vraag op de lage rente voor staatsobligaties. Een staatsobligatie op tien jaar levert nu maar 0,6 procent winst op. Tobback, ooit zelf pensioenminister, vreest dat die rente er niet zozeer toe doet, maar dat de sector enkel naar de eigen winstmarges kijkt. "Toen de rente op overheidsobligaties nog op vijf of zes procent stond, vroeg de sector dit ook al."

"Lobbywerk"

Consumentenorganisatie Test-Aankoop vraagt de federale regering geen gehoor te geven aan het "lobbywerk" van Assuralia. Volgens Test-Aankoop hebben zowel marktleider AG Insurance als AXA, een andere grote speler, al laten weten momenteel geen probleem te hebben om te voldoen aan het verplichte minimumrendement opgelegd in de Wet op de Aanvullende Pensioenen. "Op korte termijn zullen werkgevers niet of nauwelijks moeten bijpassen om het gewaarborgd rendement te waarborgen", klinkt het.

Het is volgens de organisatie fout enkel te kijken naar het niveau van de huidige rentevoeten. Werkgevers moeten het minimumrendement van 3,25 procent of 3,75 procent bovendien niet elk jaar opnieuw halen. Dit wordt meestal verrekend over de totale duur van het contract.

Test-Aankoop wijst er ook op dat het slechts gaat om een brutorendement en dat het reële nettorendement lager ligt. De gegarandeerde rendementen zijn bovendien niet van toepassing in de eerste vijf jaren dat een werknemer in dienst is.

Tot slot benadrukt Test-Aankoop dat er nog maar net een wetswijziging in voege is getreden waardoor de kans dat de werkgever moet bijpassen in veel gevallen een pak kleiner is geworden. "De vraag van de verzekeraars om de Wet op de Aanvullende Pensioenen aan te passen en het gewaarborgd rendement van de pensioenplannen te verminderen lijkt Test-Aankoop dan ook overdreven en minstens voorbarig."

AXA voegt evenwel nog toe dat de rendementsgarantie van de WAP een garantie is ten laste van de werkgever, en niet van de pensioeninstelling. "Het is dus eerst aan de sociale partners om over het onderwerp te debatteren", meent AXA.

"Nogal wat werkgevers zijn vandaag op zoek naar een manier om deze verplichting te externaliseren naar een pensioenorganisme dat deels of volledig deze garantie ten laste kan nemen. Naar onze mening zouden de werkgevers niet verplicht moeten zijn om meer risico te nemen dan de verzekeringsbedrijven mogen nemen in het kader van Solvency II", aldus AXA.

"Contractbreuk"

Ook de socialistische vakbond BBTK reageert misnoegd op de oproep van Assuralia. BBTK "zal zich met alle middelen verzetten tegen een mogelijke contractbreuk", luidt het. "Het wettelijk rendement van de nieuwe en bestaande contracten moet worden behouden."

"Wij kunnen ons niet van de indruk ontdoen dat de verzekeraars, in navolging van de banken, hun klanten - in dit geval de werknemers - willen laten opdraaien om hun winstcijfers aan te houden of te verbeteren", reageert BBTK. "In tijden dat zij meer rendement haalden dan het gegarandeerd rendement van 3,25 procent hebben wij hen niet gehoord. Wij gaan ervan uit dat zij dan voldoende reserves hebben aangelegd, want uiteindelijk is dat de garantie van een goed beheer."

Ook vakbond LBC-NVK kan de oproep "alleen maar bestempelen als contractbreuk". "Wij vinden deze handelwijze compleet onaanvaardbaar", zegt Ferre Wyckmans, algemeen secretaris van LBC-NVK. "De verzekeraars wentelen zo het risico af op de verzekerden. Ze handhaven hun premiebedragen, maar willen de garanties fundamenteel verlagen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234