Maandag 16/05/2022

Verliezen met een haarbreed verschil

'Winnen is fijn, maar saai. Verliezen doet pijn, maar is intens en zet alles op zijn kop'

Hilde Sabbe

Nu zijn ze nog met twee, maar als alle stemmen definitief geteld zijn, is er maar plaats voor één president. Gore of Bush. Hoe pijnlijk is de teleurstelling als de overwinning zo dichtbij leek?

"Veel hangt af van de persoonlijkheid van de man in kwestie", stelt psychotherapeut-auteur Bob Vansant. "Hoe ijdel is hij? Van iemand die een gooi doet naar het presidentschap mag je verwachten dat hij een behoorlijk ontwikkeld ego heeft. Maar het impliceert ook dat je getraind bent in het politieke spel, en daarvan maakt verliezen nu eenmaal deel uit. Voor je zover raakt, heb je al heel wat moeten incasseren. Ik vermoed dat Bush als verliezer meer problemen zou hebben. Hij is de emotioneelste van de twee, en waarschijnlijk zou hij het als een persoonlijke nederlaag beschouwen. Dat hij het allemaal zeer persoonlijk opvat, merkte je al tijdens de campagne, toen hij zich over een hem niet gunstig gezinde journalist uitliet als 'die klootzak van The New York Times'. Bush heeft het in het verleden ook altijd vrij gemakkelijk gehad: voor het gouverneurschap van Texas heeft hij nooit echt strijd moeten leveren. Verliezen zou hem meer pijn doen dan de door de wol geverfde Gore, die er tenslotte al acht jaar vice-presidentschap heeft opzitten. Gore is ook de meer rationele."

Rationeel blijven helpt, weet Marc Bossuyt, die bij de jongste Europese verkiezingen, ondanks de euforie van peilingen die een reële kans voorspelden, niet verkozen werd op de VLD-lijst. "Het was mijn eerste en enige poging in de politiek. Ik heb in mijn leven verscheidene dingen geprobeerd en sommige daarvan zijn geslaagd, andere niet. Dat is het risico en daarmee moet je kunnen leven. Er zijn ook mensen die maar één keer hun nek uitsteken en als je dan mislukt, kan ik me voorstellen dat het pijn doet."

Verliezen doet altijd pijn, weet Vansant. "Ik voelde me net een band die leegliep", beschrijft auteur Doeschka Meijsing het moment waarop ze hoorde dat niet zij maar Arnon Grunberg de AKO Literatuurprijs kreeg, nu twee weken geleden. "Je bent een beetje leedvermaak, dat is niet leuk. Maar ik was op de bekendmaking aanwezig omdat ik die honderdduizend gulden wilde, mijn boek wil promoten en de collega's wilde steunen. Je kunt toch moeilijk in een taxi om het gebouw rijden en pas naar binnen gaan als je weet dat je gewonnen hebt. Een tweede keer zal ik ook nog wel gaan, maar een derde keer niet, want dan zit je toch voor lul. Het is pas echt vreselijk als je met schaken verliest."

Schaker Hein Donner was een compleet andere mening toegedaan. "Winnen is niets, verliezen is alles", verkondigde hij ooit. "Winnen is fijn, maar saai. Verliezen doet pijn, maar is intens en zet alles op zijn kop."

Intens is verliezen zeker, en indrukwekkende nederlagen blijven soms langer op ons netvlies gebrand dan de grootste triomfen. Waarom anders kan iedere rechtgeaarde basketballiefhebber nog zonder aarzelingen het relaas doen van de bloedstollende finale Rusland-Amerika tijdens de Olympische Spelen in Mexico in 1968? "De Amerikanen stonden voor en vielen elkaar al in de armen, toen de scheidsrechter besliste dat er nog drie seconden te spelen viel", herinnert zich voormalig basketkampioen Jules Hanot. "Net genoeg voor Alexander Belov om een lange pas van achter de baseline in de korf te mikken. Pandemonium!"

Op de valreep verliezen is een van de momenten waarop een mens onderuit kan gaan, weet Vansant. "Maar in dit specifieke geval zal het verschil tussen winnaar en verliezer zo klein zijn dat geen van beide het gevoel moet hebben: ik ben niks waard.

"Kwaadheid en agressie zijn ook een logisch gevolg. Ik denk dat er in het kamp van de verliezer intern heel wat verwijten zullen worden gemaakt Dat is een manier van afreageren. Wat ook helpt, is een gezonde dosis relativeringsvermogen. Eigenlijk gaat het hier gewoon om de verkiezing van Mister America: niet de inhoud telt, maar de verpakking. Je moet ook een alternatief kunnen creëren: als je op eén paard wedt, stel je je veel te kwetsbaar op. Ik hoop dat ze allebei een alternatief hebben."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234